2.6 C
București
joi, 26 decembrie, 2024

În Kenya a fost descoperită o insectă care mănâncă plastic

Larva unui gândac celebru care trăiește în Africa poate consuma și descompune plasticul.

În Kenya a fost descoperită o insectă care mănâncă plastic. E vorba de larvele viermilor de făină, care sunt capabile să consume polistiren, potrivit Science Alert.

E pentru prima dată când o specie originară din Africa are astfel de capabilități.

Polistirenul este utilizat la scară largă în ambalajele alimentare, electronice și alte produse. Se deteriorează greu și e extrem de durabil. Reciclarea prin procesare chimică e problematică, deoarece e costisitoare și generează poluare.

Echipa de cercetători de la Centrul Internațional de Fiziologie și Ecologie a Insectelor au descoperit că larvele viermelui din Kenya pot mesteca polistirenul și găzduiesc bacterii intestinale care ajută la descompunerea materialului.

Viermele mic de făină este forma larvară a gândacului Alphitobius. Perioada larvară durează între 8 și 10 săptămâni. Viermele mic de făină se găsește cu precădere în centrele de creștere a păsărilor. Acestea oferă căldură și o aprovizionare constantă cu hrană. Condițiile sunt ideale pentru creșterea și reproducerea insectelor.

Deși se crede că acești viermi sunt originari din Africa, ei pot fi găsiți în multe țări din întreaga lume. Totuși, specia identificată în acest studiu ar putea fi o subspecie a genului Alphitobius.

În Kenya a fost descoperită o insectă care mănâncă plastic


Analiza intestinului viermilor de făină a relevat schimbări semnificative în compoziția bacteriană în funcție de dietă. Înțelegerea acestor schimbări în compoziția bacteriană este crucială. Analizele au arătat care microbi sunt implicați activ în descompunerea plasticului.

S-a descoperit că intestinele larvelor hrănite cu polistiren conțin niveluri mai mari de Proteobacteria și Firmicutes. Aceste bacterii se pot adapta la diferite medii și pot descompune o gamă largă de substanțe complexe.

Bacteriile precum Kluyvera, Lactococcus, Citrobacter și Klebsiella au fost la rândul lor foarte numeroase. Ele produc enzime capabile să digere materialele plastice sintetice. În plus, ele nu vor afecta insecta sau mediul dacă vor fi utilizate la scară largă.

Abundența bacteriilor indică faptul că acestea joacă un rol crucial în descompunerea plasticului. Prin urmare, viermii de făină ar putea să nu aibă în mod natural capacitatea de a mânca plastic.

În schimb, atunci când încep să mănânce plastic, bacteriile din intestine s-ar putea schimba pentru a ajuta la descompunerea acestuia. Astfel, microbii din stomacul viermilor de făină se pot adapta la diete neobișnuite, cum ar fi plasticul.

Descoperirile susțin ipoteza că intestinul anumitor insecte poate permite degradarea plastică. Principalul factor de ajutor sunt enzimele produse de aceste bacterii, care descompun polimerii din plastic.

spot_img
Latest news
știri