1.1 C
București
vineri, 22 noiembrie, 2024

Constanța, din oraș turistic în „depozit” ilegal de deșeuri. Val de amenzi pentru autoritățile locale. FOTO

Deși au obligația să verifice modul în care se colectează deșeurile, unii primari din România iau măsuri abia când instituțiile de control îi somează

Garda de Mediu Constanța a surprins imagini dezolante cu deșeuri aruncate „de-a valma” , la marginea localității Fântânele. Astfel, primăria acestei comune a fost amendată cu suma de 15000 de lei, pentru neglijența față de Mediu, sănătate publică, administrație locală.

Mai exact, comisarii Gărzii de Mediu Constanta au identificat un teren situat la marginea localității Fântânele unde se aflau deseuri provenite din construcții (pământ, piatra, moloz, recipienți din plastic, folie), precum si deseuri din gospodării (deșeuri vegetale si gunoi de grajd), pe o suprafață de aproximativ 2000 mp.

Abia după aceste nereguli, primarul comunei Fântânele a demarat actiuni de salubrizare a terenului pe care erau abandonate deșeuri. Imaginile postate de noi arată, încă o dată, că România nu este preocupată să depoziteze gunoiul în mod legal, iar acest lucru poate însemna amenzi uriașe din partea Uniunii Europene.

Deseuri depozitate nelegal în Constanța. Foto: Garda de Mediu Constanța

Constanța, din oraș turistic în „depozit” ilegal de deșeuri

Așa cum ȘtireaVerde a mai relatat, România are 44 de depozite nelegale, pentru care Comisia Europeană a cerut amendarea (Guvernului de la București) cu cu 29.781 de euro pe zi, de la data pronunțării hotărârii şi până va pune în aplicare o hotărâre din 2018 care o obligă să închidă gropile de gunoi neconforme. Din păcate, la acest moment, nu sunt soluții concrete pentru depozitarea gunoiului, iar situația de la Constanța nu este unică. Capitala României(București) se confruntă cu depozite nelegale de deșeuri, aspect care a adus chiar „disperarea” primarilor.

În ultima lună, Constanța a fost, însă, pe „valul” amenzilor aplicate de Garda de Mediu.

În urmă cu o lună, Primăria Constanța a fost amendată cu suma 100.000 de lei, pentru că nu

a respectat dispozițiile Agenției pentru Protecția Mediului referitoare la un „munte de gunoaie” din Portul Constanța. Este vorba de deșeurile depozitate la Poarta 9.

Gunoi depozitat nelegal, în judetul Constanța. Foto: Garda de Mediu

De asemenea, a fost întocmit dosar penal pentru abandonarea și îngroparea deșeurilor în afara spațiilor autorizate. Cu toate acestea, România continuă să importe deșeuri, deși prin măsurile legislative actuale nu poate depozita și recicla deșeuri.

Citește și: Gestionarea deșeurilor din Capitală, între probleme tehnice, legislative și lamentări: Primarul Sectorului 6 București cere Comisiei Europene să „înțeleagă” neputința administrativă din România

spot_img
Latest news
știri