Recent, stireaverde.ro scria povestea unui inventator român care a realizat o centrală ecologică, pe bază de peleți rezultați în urma presării gunoiului de orice tip. Iuliean Horneț a făcut o donație școlii din comuna natală, Tudor Vladimirescu, Județul Brăila. Directorul instituției, Florin Giurgiu, a declarat pentru stireaverde.ro, că donația a fost mai mult decât binevenită, scutind școala de foarte mulți bani.
„Noi aveam înainte centrală pe lemne și cheltuiam pe lemne peste 10 000 de euro, ca să încălzim patru corpuri de clădire. Chiar și așa, nu făcea față. Nu avea putere calorică. Școala noastră are două nivele. Trebuia să vii înainte cu 3-4 ore s-o pornești, să aștepți să se încălzească….. Inițial, am crezut că e de vină instalația. Dar când am schimbat centrala veche cu această, am văzut că problema nu era de-acolo”.
Centrală și 8 tone de peleți, donație
Potrivit acestuia, încă nu poate face o estimare a costurilor, pentru că a fost pusă în funcțiune de când a început sezonul rece, însă se simte deja diferența. Copiii stau în tricou în clase. Directorul Giurgiu ne-a mai spus că “fiecare director se gospodărește cum poate, din punct de vedere financiar sau al confortului. Important este să respecți acele norme de protecție”. Donația centralei a venit însoțită și cu o cantitate de 8 tone de peleți, din partea inventatorului Iuliean Horneț.
Alte țări cumpără gunoi pentru astfel de centrale
Din păcate, Guvernul României încă nu vede beneficiile unei centrale eco, realizată 100% în România, care rezolvă două probleme esențiale ale vieții de zi cu zi: eliminarea gunoiului și a cheltuielilor generate de acesta și transformarea acestuia în sursă de energie. mai ales că există țări că Elveția care cumpără gunoi pentru a alimenta astfel de centrale, după cum a declarat pentru stireaverde.ro, Iuliean Horneț.