-2.9 C
București
miercuri, 15 ianuarie, 2025

Invazie de castori într-un oraș din România. Rozătoarele au distrus zeci de arbori

Autoritățile au decis să protejeze copacii cu ajutorul unor plase de sârmă

În zona Decebal-Ioșia din Oradea, castorii au provocat daune considerabile vegetației lemnoase de pe malurile Crișului Repede, transmite publicația Transilvania Business.

Castorii au distrus deja peste 20 de copaci, dar este posibil ca numărul pagubelor să crească

Aceste rozătoare semi-acvatice, recunoscute pentru construirea de baraje, au doborât peste 20 de copaci, afectând peisajul natural al râului.

Înmulțirea necontrolată a populației de castori a dus la deteriorarea vegetației, iar în perioada de iarnă, aceste mamifere se hrănesc cu lemnul local, ceea ce ar putea agrava situația.

Autoritățile din județ, împreună cu ONG-uri și Primăria Oradea, lucrează la dezvoltarea unui set de măsuri pentru a proteja ecosistemul.

Printre acestea se numără extragerea copacilor deteriorați din apropierea digului, prevenind astfel blocarea cursului de apă și riscurile asociate.

Directorul Administrației Bazinale de Apă (ABA) Crișuri: ”Este necesar să protejăm habitatul natural al castorilor, având în vedere rolul lor în ecosistem, dar totodată se impune limitarea efectele negative asupra vegetației și ecosistemului.

Fără măsuri corespunzătoare de management a populației de castori, consecințele vor fi devastatoare în următorii ani pentru zona urbană a râului Crișul Repede. În acest sens, în cel mai scurt timp posibil, vom stabili un set concret de măsuri împreună cu Primăria Oradea, autoritățile și ONG-urile de mediu”, a declarat Pásztor Sándor, directorul Administrației Bazinale de Apă (ABA) Crișuri, potrivit sursei citate.

Arhitecți ai naturii, dar și o provocare pentru ecosisteme

  • Castorii sunt rozătoare semi-acvatice, care trăiesc în apropierea apelor curgătoare, precum râuri și lacuri.
  • Sunt renumiți pentru abilitățile lor de a construi baraje din crengi, tulpini și mușchi, transformând cursurile de apă în lacuri.
  • Dieta lor este compusă din scoarță de copac, rădăcini și plante acvatice, iar iarna se hrănesc cu lemnul pe care l-au depozitat.
  • Deși joacă un rol important în menținerea biodiversității și crearea de habitate pentru alte specii, pot afecta vegetația și infrastructura umană.
  • Activitatea lor poate duce la eroziune și la distrugerea copacilor pe malurile râurilor, provocând daune ecosistemelor locale.
spot_img
Latest news
știri