Volumul apei în Marea Aral aproape s-a dublat în nordul corpului de apă aproape secat. Autoritățile din Kazahstan au anunțat acest lucru, luni, potrivit NZHerald.
În trecut, Marea Aral a fost al patrulea cel mai mare lac din lume. Aceasta se afla între Uzbekistan și Kazahstan. Ulterior, din cauza proiectelor sovietice de irigare, Marea Aral aproape că a secat. De la 68.000 de kilometri pătrațți și 40 de metri adâncime, doar un mic corp de apă a mai supraviețuit până la sfârșitul anilor 2000. Secarea Mării Aral a fost numită una dintre cele mai grave catastrofe ecologice din lume.
Totuși, din 2008, volumul de apă din nordul Mării Aral a „crescut cu 42% și a ajuns la 27 de miliarde de metri cubi”, a declarat Ministerul Resurselor de Apă din Kazahstan.
Acest lucru a fost „mulțumită implementării fazei unu a proiectul de conservare a Mării Aral (de nord)”, a spus ministerul.
Succes ecologic uriaș! Volumul apei în Marea Aral aproape s-a dublat
Proiectul ecologic a fost finanțat de Guvernul din Kazahstan și Banca Mondială. Acesta a implicat construirea de infrastructură care să prevină scurgerea apei din mare.
În 2024, autoritățile au direcționat 2,6 miliarde de metri cubi de apă din râul Sîrdaria în partea de nord. Astfel, salinitatea apei a fost redusă. Toate cele cinci foste republici sovietice prin care curg râurile Amudaria și Sîrdaria, care se varsă în Marea Aral, au fost implicate în eforturile de conservare.
În timpul URSS, apa din cele două râuri a fost deviată pentru a fi folosită în agricultură. Sovieticii au folosit apa care alimenta Marea Aral pentru cultivarea bumbacului și orezului. Drept consecință, Marea Aral și-a redus volumul cu 90% între 1960 și 2010.
Până la sfârșitul anilor 1980, marea s-a împărțit în două corpuri. Un corp mai mare se afla pe partea uzbecă, care s-a uscat în mare parte, iar altul în partea de nord a Kazahismului, care a devenit centrul eforturilor de conservare.
Din cauza secării, numeroase specii de animale din mare au dispărut. Acest lucru a cauzt și dispariția activitților economice din zonă. Mai mult, vânturile au transportat zeci de milioane de tone de sare și praf toxic din albia uscată a lacului din Asia Centrală, provocând cancer și boli respiratorii.