0.9 C
București
vineri, 27 decembrie, 2024

Poluare extremă în București. Comisarul-șef al Gărzii de Mediu, chemat astăzi în Parlament

Arderile ilegale de deșeuri, o posibilă cauză

Comisarul-șef al Gărzii de Mediu, Aurelian Păduraru este chemat astăzi de urgență în Parlament de către Uniunea Salvaţi România (USR). Acestuia i se cere să aducă explicații cu privire la condițiile de „poluare extremă” de astăzi, din București, potrivit Agerpres.  

Poluare extremă, față de alte capitale europene


„Poluare extremă în Bucureşti şi Ilfov în această dimineaţă. Ca de obicei, tăcere din partea autorităţilor. USR îl va chema azi de urgenţă pe comisarul-şef al Gărzii de Mediu să vină în Parlament la Comisia pentru mediu să dea explicaţii”, a anunțat Cătălin Drulă, președintele USR, pe Facebook.

Acesta a inserat în postarea sa și o imagine ce prezintă valori crescute ale poluării, înregistrate de senzorii Airly.

Pe pagina AQICN, care monitorizează calitatea aerului la nivel mondial, nivelul maxim al poluării înregistrate în București e de 182, cu mult peste cel al altor capitale europene precum Londra, cu 139, și Viena, cu 61.

Indici Poluare – Foto: Facebook

Arderile ilegale de deșeuri, o potențială cauză


Fostul şef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a menționat și el, luni seara, că indicatorii pentru calitatea aerului în Pipera, Voluntari şi Afumaţi arătau „extrem de rău„.

Tot ieri, într-o postare separată pe Facebook, Berceanu atrăgea atenția asupra unor arderi ilegale de deșeuri care ar avea loc regulat în zona Afumaţi.

„E unul dintre zecile de grătare cu cabluri de Afumaţi, azi la 16.30. Aproape în fiecare zi, zeci de arderi de cabluri, resturi din dezmembrări auto şi deşeuri au loc şi în partea de nord a Capitalei, în Ilfov. Şi, de 10 – 20 de ani, aceiaşi oameni de la Garda Naţională de Mediu ne asigura că treaba merge… lumea moare şi mafia prosperă”, a precizat acesta.

Conform AerARS, o campanie de informare și conștientizare cu privire la fenomenul arderilor necontrolate de deșeuri din București și Ilfov, arderile ilegale de deșeuri solide expun populația la riscuri majore pentru sănătate.

Cercetătorii citați de AerArs estimează că 5% din poluarea cu PM10 din București provine din arderi.

Pe de altă parte, studiile prezentate indică o nocivitate de până la 40 de ori mai mare a particulelor poluante în cazul arderii deșeurilor menajere decât a lemnului, pe când arderea plasticului de tip ABS din electrocasnice și electronice este cea mai nocivă, eliberând compuși cu o toxicitate de 4.050 de ori mai mare decât a lemnului.

spot_img
Latest news
știri