19.4 C
București
sâmbătă, 4 mai, 2024

Guvernul României nu și-a îndeplinit obiectivul privind stricta protecție a pădurii din cele 13 parcuri naționale a căror suprafață totală însumează doar 1% din suprafața țării

”Oamenii care taie în Rodna parcă au boală pe pădure. Dezastru au lăsat în urmă”, a punctat Agent Green

Guvernul României nu şi-a îndeplinit obiectivul asumat de guvernare privind stricta protecţie a pădurii din cele 13 parcuri naţionale a căror suprafaţă totală însumează doar 1% din suprafaţa ţării, atrage atenţia organizaţia de mediu Agent Green.

Agent Green a anunțat că va publica săptămânal în următoarea perioadă, patru reportaje care ilustrează dezastrul din Parcul Naţional Munţii Rodnei.

Aici, proprietarii primesc compensaţii în valoare de aproape 2 milioane de euro anual ca să lase pădurea să crească.

Agent Green: ”Un versant întreg de pădure mixtă veche de foioase şi răşinoase a fost ras de pe faţa pământului”

S-au făcut drumuri forestiere noi, multe şi apropiate fără aprobări. Lăţimea acestora ajunge chiar şi la 10 metri, la fel ca un drum naţional. Pentru realizarea lor au fost distruşi chiar şi versanţi din rocă. Eroziunea solului are adâncimea de 1-2 metri”, susţin reprezentanţii organizaţiei.

Aceștia au adăugat că suprafeţele tăiate nu doar că nu s-au regenerat, dar sunt acum supuse eroziunii accentuate.

Mihail Mureşan, şeful acestui ocol, ”nu are cunoştinţă de vreo problemă şi nu vede niciun motiv pentru protejarea strictă a parcului naţional”.

Acesta spune că va trimite un control şi la nevoie vor duce pământul înapoi cu coşul, susţin reprezentanţii organizaţiei.

Agent Green a mai atras atenţia şi în urmă cu 4 ani în serialul ”Un Masacru Naţional” privind tăierile din Rodna.

Totuși, de această dată, exploatările au scăpat total de sub control

Organizaţia a urmărit şi destinaţia lemnului exploatat şi a descoperit că acesta nu este destinat comunităţilor locale, ci unor mari corporaţii.

În următoarele trei reportaje va fi expus drumul lemnului, tăierile abuzive de pe raza altor ocoale silvice din parc.

Mai mult, ONG-ul va face publică şi reacţia ”anemică” a autorităţilor confruntate cu ilegalităţile prezentate.

Agent Green: ”PARCURILE NAȚIONALE SUNT SUB ASEDIU. SITUAȚIA ESTE COMPLET SCĂPATĂ DE SUB CONTROL”

  • Exploatările forestiere prevalează protecției și conservarii. Se exploatează masiv la scară comercială pentru firme mari. În tot acest timp, comunitățile locale nu au suficient lemn nici măcar pentru foc.
  • Se exploatează chiar și în pădurile virgine, cele multiseculare și cele cu structură naturală din interiorul parcurilor naționale.
  • Parcurile naționale din România nu respectă recomandările științifice internaționale (IUCN) nici în zonele centrale de non-intervenție (care sunt prea mici și dispersate) și nici în zonele tampon (unde se exploatează masiv la scară comercială).
Latest news
știri