21.5 C
București
duminică, 22 septembrie, 2024

S-a stabilit data până când mai putem utiliza centrale pe gaz

S-a stabilit data limită până când mai pot fi utilizate centrale pe gaz. Interzicerea acestora se află acum în mâinile statelor membre, în concordanță cu legislația europeană, potrivit Daily Business.

Demersul face parte din inițiativa UE de creștere a eficienței energetice și a reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră. Blocul a impus reguli stricte către tranziția spre surse alternative de căldură. În septembrie 2023, Uniunea Europeană a adoptat o variantă reconfigurată a directivei privind eficiența energetică (UE) 2023/1791.

Astfel, modificarea impune eliminarea centralelor pe gaz și instalarea pompelor de căldură de către cei care doresc să obțină certificate energetice pentru locuințele lor.

Fără centrale pe gaz. Până când mai putem folosi

Statele membre au la dispoziție doi ani pntru a transpune directiva în legislațiile naționale. Având în vedere că este posibil ca o tranziție bruscă să dăuneze, se vor acorda scutiri pentru anumite industrii consumatoare de energie până la finalul anului 2030.

Măsura este menită să aducă economii substanțiale de energie, vizând 11,7% din energia finală și primară în comparație cu scenariul de referință din 2020.

Statele membre vor fi determinate să adopte politici și tehnologii sustenabile pentru a atinge obiectivele dorite de UE. Acestea vor accentua tranziția către tehnologii durabile și vor cotntribui la lupta împotriva schimbărilor climatice.

Europa va deveni mai verde și mai eficientă din punct de vedere energetic.

spot_img
Latest news
știri