Pesticidele, folosite frecvent în agricultură, au un impact semnificativ asupra unor specii de plante și animale care nu sunt ținte directe, contribuind astfel la scăderea rapidă a biodiversității, conform unui studiu detaliat publicat în revista Nature Communications, preluat de agenția AFP, citată de Agerpres.
O echipă internațională de cercetători a analizat 1.705 studii care investighează efectele a 471 de tipuri de pesticide – inclusiv insecticide, fungicide și erbicide – utilizate în agricultură, dar și în scopuri comerciale sau domestice, scrie G4 Media.
Biodiversitatea, în pericol: Peste 800 de specii sunt afectate de efectele devastatoare ale pesticidelor
Analiza arată că aceste produse ”au un efect negativ pe scară largă asupra tuturor grupelor de organisme non-ţintă care au fost testate”, au concluzionat autorii săi, mai transmite sursa citată.
Astfel, au fost identificate consecinţe dăunătoare pentru mai mult de 800 de specii de plante, ciuperci, insecte, peşti, păsări şi mamifere care nu ar fi trebuit să fie vizate în mod direct de substanţele chimice.
Pentru a reduce amploarea problemei, oamenii de ştiinţă sugerează adoptarea unor politici care să încurajeze reducerea utilizării pesticidelor.
România sfidează legislația UE și autorizează pesticide interzise care amenință albinele
În ianuarie 2025, România a sfidat legislația Uniunii Europene, acordând derogări de urgență pentru utilizarea pesticidelor interzise care ucid albinele.
La acel moment, ministerul Agriculturii a aprobat utilizarea Cruiser 350 FS, un pesticid neonicotinoid interzis în UE, pentru culturile de porumb și floarea-soarelui, invocând infestări severe de dăunători și presiuni economice.
Această decizie a ridicat întrebări privind aplicarea legislației UE și dificultățile Comisiei Europene în impunerea regulilor.