2.6 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

20.000 de copaci noi pentru bucureștenii din Sectorul 5 

Vizate, și zonele mai puțin vizibile, din interiorul cartierelor

20.000 de copaci vor fi plantați în Sectorul 5, a anunțat city managerul acestuia, Rareş Hopincă. Tei, platani, dar și stejari vor fi plantați pe parcursul anilor 2023 și 2024, a scris Hopincă, marți, 14.03.2023, pe pagina sa de Facebook. Măsura face parte dintr-un program de regenerare a spațiilor verzi din cartier, a adăugat acesta. Aceasta vizează, momentan, în special zonele unde primăria finalizează lucrări de amenajare de parcări sau reabilitare a unor străzi și trotuare. Ele vor vedea circa 2.000 de arbori plantați, până la finalul lunii, a precizat city managerul.

O parte a celor 20,000 de copaci vor fi plantați, apoi, în alveolele goale de pe marginea străzilor. Sunt vizate și grădinile din jurul blocurilor, dar și orice suprafață de teren încadrată ca spațiu verde.

Cei 20.000 de copaci vizează și zonele verzi din cartiere

Lucrările de plantare din această primăvară vor continua până când decid specialiștii, adică până când arborii intră în vegetație, astfel încât aceștia să aibă șanse maxime să se prindă. Operațiunea de plantare va fi reluată în toamnă și va continua până când vor fi atinse obiectivele primăriei. Aceasta are în vizor plantarea a 10.000 de arbori în 2023, și încă 10.000 în 2024.

Obiectivul este de a planta cei 20,000 de copaci nu doar  în zonele centrale sau pe bulevardele principale. Interiorul cartierelor este la fel de important, subliniază Hopincă. Acesta spune că vrea să se îndepărteze de la obiceiurile trecutului. De obicei, se plantau copaci doar în zonele vizibile, cartierele fiind neglijate. „Vreau să schimb asta și să tratăm toate zonele cu aceeași atenție. Nu există cetățeni de rangul al 2-lea în sectorul 5. Există oameni care merită servicii publice de calitate și un spațiu public bine amenajat,” a adăugat city-managerul. 

Împădurirea zonelor urbane, crucială

Un studiu prezentat anterior de Știrea Verde, al celor de la The Lancet, subliniază importanța acestor inițiative. Conform acestuia, plantarea copacilor în orașele mari ar putea salva mii de vieți. În 2015, temperaturile ridicate ar fi provocat 6700 de decese, în 93 de orașe europene. O treime dintre acestea ar fi putu fi evitate prin plantarea de copaci. Plantarea cu copaci a unei suprafețe de 30% din orașele respective ar reduce temperaturile cu o medie de 0.4 grade Celsius, la nivel local. Din păcate, momentan, în Europa, doar aproximativ 15% din suprafețele urbane sunt împădurite.

spot_img
Latest news
știri