Organizația World Wide Fund For Nature (WWF) din România a anunțat că Guvernul României face primii pași către conservarea polenizatorilor.
Membrii organizației au transmis că, împreună cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României au organizat primul dialog cu autoritățile centrale privind declinul insectelor polenizatoare.
Guvernul României se arată deschis la o colaborare multi-sectorială pentru conservarea acestor specii vitale
În egală măsură, discuțiile au fost axate și pe riscurile economice și ecologice ale acestui fenomen și nevoile de acțiune în acord cu Pactul UE pentru Polenizatori (2023) și Legea UE a Restaurării Naturii (2024).
”După mai multe eforturi ale societății civile din ultimii ani, unde se numără și sprijinul vostru prin petiția ”To Bee or Not To Bee”, reprezentanții Guvernului României se arată deschiși la colaborare multi-sectorială pentru conservarea acestor specii vitale”, se arată în comunicatul publicat de organizația WWF România.
În cursul anului trecut, a fost lansată campania și petiția națională ”To Be or Not To Bee”, o inițiativă care luptă pentru conservarea albinelor din România
În luna iunie a anunlui trecut, Fondul Mondial pentru Natură (WWF) din România a anunțat că a lansat campania și petiția națională ”To Be or Not To Bee”.
Potrivit comunicatului emis de WWF, 9% din speciile de albine sunt deja în pragul dispariției, iar acest procent urcă.
La acel moment, inițiatorii și semnatarii petiției au cerut autorităților (în particular Ministerului Mediului și Ministerului Agriculturii) deschiderea dialogului pentru realizarea în mod participativ și pe baze științifice, imparțiale, adoptarea și implementarea riguroasă a unui plan național de acțiune pentru conservarea polenizatorilor, cu o serie de măsuri-cheie aferente mai multor domenii/sectoare de impact, pe care să le agreeze, împreună, într-un grup de lucru dedicat, multi-disciplinar, la nivelul societății civile.