13 C
București
joi, 9 mai, 2024

Mafia gunoaielor din Prahova. Zeci de mii de tone de deșeuri periculoase au fost îngropate ilegal. Dezvăluirile senatorului USR Aurel Oprinoiu | VIDEO

Senatorul USR Aurel Oprinoiu a făcut mărturii despre lupta pe care o duce cu mafia deșeurilor din județul Prahova.

Aurel Oprinoiu, parlamentar USR și președinte al Comisiei de Mediu din Senatul României, a fost invitat la o emisiune la Ziarul Incomod, unde a vorbit despre audierea sa în dosarul Mafia Deșeurilor. Potrivit acestuia, zeci de mii de tone de deșeuri, unele periculoase, au fost îngropate ilegal în județul Prahova.

Senatorul a dezvăluit că totul a plecat de la niște filmulețe pe care un cetățean i le-a trimis. În acestea erau surprinse mai multe mașini care periodic descărcau deșeuri pe raza comunei Tîrgșoru Vechi. Respectivul cetățean i-a spus senatorului că „mirosul este insuportabil“.

Ulterior, Aurel Oprinoiu a început să sesizeze autoritățile statului. Mai întâi a mers la Garda de Mediu Prahova, unde i s-a spus că este vorba de un compost și totul este în regulă.

„Mi s-a spus că este un material inert“, a povestit senatorul. În ciuda evidențelor că în materialul deversat se aflau pamperși, plastice, medicamente și alte deșeuri municipale tocate, reprezentanta Gărzii de Mediu Prahova, Ioana Feraru, a susținut că este vorba de „material inert, nisip, pietriș și pământ“.

„Știa exact ceea ce se întâmplă acolo“, a mai spus senatorul USR.

Aurel Oprinoiu a mers și mai departe, la Consiliul Județean și Agenția pentru Mediu, unde a primit replici similare.

Deșeurile proveneau de la stația de stația de tratare mecano-biologică Ploiești, operată de Solid Waste Operation.

Controlul Gărzii de Mediu și strategia mafiei gunoaielor

Garda Națională de Mediu a intervenit anul trecut și a prelevat probe din zona unde au fost depuse deșeurile. Rezultatele au venit la aproximativ o lună, moment în care s-a deschis și un dosar penal in-rem. Senatorul a dezvăluit că deșeurile au continuat să fie aduse în comuna Tîrgșoru Vechi până în acel moment.

Din vara anului trecut, o altă companie a intrat pe fir pentru transportul și depozitarea deșeurilor.

„Am primit semnale că vor îngropa deșeurile în altă groapă. De data aceasta era vorba de o proprietate a Primăriei Tîrgșoru Vechi“, a relatat senatorul.

Acesta a mers în Consiliul Local unde a obținut un vot pentru ca în contractul de vânzare-cumpărare al respective gropi de gunoi să nu se permită „depozitarea și procesarea deșeurilor de orice fel“.

Licitația a fost câștigată de Remar GlobalGlass. Compania a dat groapa cu drept de superficie către Lifting Profesional, iar la scurt timp au început depozitările de deșeuri periculoase. Se pare că Liftong Profesional deținea un acord de mediu pentru umplerea gropii de gunoi, deși acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple.

S-a deschis dosar penal

Societatea Lifting Profesional a început să construiască și să depoziteze zeci de mii de tone de deșeuri în locația respectivă, a dezvăluit senatorul USR. El a spus că acestea proveneau de la Solid Waste Operation, deoarece a filmat mașinile care descărcau.

În urma demersurilor lui Oprinoiu, s-a deschis un dosar penal și s-au făcut 4 arestări. Controlul judiciar asupra celor implicați a fost însă ridicat între timp, până la finalizarea anchetei.

Senatorul a fost audiat ca martor de către procurori, unde a prezentat „filmările, fotografiile și toate detaliile pe care le deține“.

„Sper ca instituțiile statului să-și facă treaba. Sper să nu fie închis nici cazul Woma (n.r. Woma Ecoserv Construct care deține groapa de la Strejnicu), pentru că și acolo sunt zeci de mii de tone de deșeuri“, a mai zis senatorul USR.

Potrivit senatorului Oprinoiu, în județul Praova ar mai exista și alte cazuri în care deșeuri, posibil medicale, să fie depozitate ilegal în comuna Pleașa. Cazul este anchetat de parlamentar în prezent pentru a verifica veridicitatea informațiilor pe care le deține.

Între timp, Ioana Feraru a fost înlocuită de la șefia Gărzii de Mediu Prahova. Aurel Oprinoiu a spus că acesteia „i s-a oferit un post mai bine plătit la minister“.

spot_img
Latest news
știri