1.3 C
București
joi, 26 decembrie, 2024

Panourile solare plutitoare ar putea fi soluția pentru un viitor verde, curat și ecologic

Infoclima a publicat un nou articol intitulat: ”Panourile solare și sistemele de irigație – Revoluție în SUA și India, Vis în România”

Un nou articol publicat pe platforma Infoclima precizează că energia solară este una verde, curată, ecologică, însă, de obicei, necesită extinderi considerabile de teren.

India, a cincea economie a lumii, dar și unul din cei mai mari emițători de GES, caută noi modalități de a își maximiza potențialul energetic în paralel cu o accelerare a tranziției sale energetice.

Articolul intinulat ”Panourile solare și sistemele de irigație – Revoluție în SUA și India, Vis în România” precizează că eficiența panourilor solare astăzi, adică proporția de energie din lumină solară care poate fi transformată în energie electrică, se situează în general între 15% și 20%.

Dacă un panou solar cu o eficiență inițială de 20% atinge temperaturi de 45°C sau 55°C, eficiența sa scade în intervalul de la 18% la 18.8%, respectiv, de la 17% la 18.2%.

Acesta este contextul în care apare conceptul de panouri solare plutitoare.

Infoclima, despre energia verde: ”Astfel răsare întrebarea – putem combina potențialul canalelor de irigație cu cel al panourilor solare? Iar România, țară unde teoretic sunt planificate reconstrucții extensive ale sistemului său de irigații, ar putea lua exemplu?”

Propunerea de a utiliza panouri solare plutitoare în locul celor terestre în contextul în care temperaturile ridicate afectează performanța acestora reprezintă o soluție promițătoare pentru optimizarea generării de energie solară.

Deși costurile inițiale pot fi mai ridicate, beneficiile pe termen lung, precum reducerea pierderilor de energie și eficiența îmbunătățită, fac ca această investiție să devină mai avantajoasă în comparație cu panourile solare convenționale.

Prin utilizarea apei ca agent de răcire, panourile solare plutitoare pot menține temperaturile la niveluri mai scăzute, ceea ce duce la o performanță mai bună a sistemului și, implicit, la o generare mai eficientă a energiei solare

Având în vedere că această tehnologie poate reduce pierderile de energie cu până la 15% pe durata de viață a panourilor solare, avantajele sale pe termen lung sunt evidente.

Astfel, articolul arată că  este rezonabil să se ia în considerare integrarea tehnologiei panourilor solare plutitoare în mixul energetic al guvernelor naționale și al Uniunii Europene.

Aceasta ar fi o mișcare strategică în direcția tranziției către sursele regenerabile de energie, având în vedere impactul său pozitiv asupra eficienței energetice și reducerea amprentei de carbon.

În final, adoptarea și implementarea acestei tehnologii ar putea contribui semnificativ la atingerea obiectivelor de durabilitate și reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, transformându-se într-un element crucial al strategiilor de tranziție energetică la nivel național și regional.

spot_img
Latest news
știri