13.2 C
București
vineri, 29 martie, 2024

Fără îngrășăminte sintetice: dieta verde, bazată pe ingrediente naturale

Oamenii de știință au descoperit că adăugarea de alimente precum mazărea, lintea, fasolea și năutul în dieta zilnică, precum și cultivarea acestora ar putea avea ca rezultat o producție alimentară mai hrănitoare și mai eficientă, cu beneficii ecologice mari, arată The Guardian.

Cercetătorii au calculat o unitate de „densitate nutrițională” pentru diferite tipuri de culturi. Ei au descoperit că schimbarea cerealelor cu plantele leguminoase în rotațiile culturilor europene a oferit mai multe produse bogate în nutrienți. Este vorba despre produsele destinate atât pentru consumul animal, cât și pentru cel uman. Datorită modului în care cresc leguminoasele, a fost redusă și utilizarea îngrășămintelor sintetice, dar și poluarea.

Cercetarea este printre primele care oferă o privire pe termen lung asupra problemei, iar rezultatele pot contribui la atingerea unora dintre obiectivele din planul UE Farm to Fork, care face parte din acordul verde european al blocului. Scopul este reducerea riscurilor sintetice, utilizarea îngrășămintelor cu 20% și emisiile de seră cu 50% înainte de 2030.

Pofta vine mâncând. Și ”pofta” pentru protecția mediului înconjurător

Tranzițiile unei diete sănătoase pot crește sustenabilitatea mediului”, a spus dr. David Styles, lector în ingineria mediului la Universitatea din Limerick și cercetătorul principal al studiului, publicat în revista științifică Frontiers in Sustainable Food Systems.

Leguminoasele sunt dintre culturile cele mai bogate în nutrienți de pe piață – sunt abundente în proteine, fibre, fier și potasiu – și reprezintă o alternativă sănătoasă la cereale și carne. Astfel, mai mult de 40% dintre britanici caută să reducă cantitatea de carne din dieta lor și 14% din populație se consideră „flexitarieni” (urmând o dietă vegetariană flexibilă), potrivit statisticilor YouGov din 2019 .

Chimicalele prezente în culturile tradiționale

În timp ce culturile tradiționale europene, cum ar fi ovăzul, orzul, grâul și rapița, necesită îngrășăminte sintetice pentru a obține azot – un nutrient critic pentru creștere – plantele leguminoase produc propriul azot din aer. De asemenea, lasă azot în sol, gata de a fi folosit de viitoarele culturi.

Styles a mai precizat că îngrășământul sintetic pe bază de azot domină amprenta de carbon pentru cultivarea culturilor.

Dacă putem reduce acest lucru prin creșterea producției de leguminoase, vom reduce automat emisiile de gaze cu efect de seră.”

Conform studiului, introducerea leguminoaselor în rotațiile tradiționale ale culturilor în Scoția a redus utilizarea îngrășămintelor sintetice cu până la 50%. ”Aceasta este o reducere masivă a utilizării îngrășămintelor”, a spus Styles.

Totuși, aceste culturi nu sunt atât de răspândite în Europa”, a adăugat el. ”În prezent, acestea acoperă doar aproximativ 1% din terenul exterior european. În timp ce în alte țări, precum Canada, este mai mult de 20%.

Europa obține majoritatea culturilor sale bogate în proteine ​​importând boabe de soia din America de Sud – un sistem care conduce la despăduriri.

Cercetătorii au comparat 10 secvențe de rotație a culturilor pe perioade de timp de trei până la cinci ani în diferite climate europene, inclusiv Italia, România și Scoția. Au calculat cantitatea de proteine, fibre și energie produse atunci când culturile au fost rotite cu leguminoase, comparativ cu un randament normal.

Styles a adăugat: ”Putem începe cu adevărat să comparăm eficiența generală de a furniza în mod specific nutriție din rotații – nu doar un kilogram de grâu sau un kilogram de orz”.

Dieta verde: bună pentru sănătate, dar și pentru mediu

Cercetătorii au descoperit că introducerea ”boabelor” în dieta zilnică a îmbunătățit sănătatea. De asemenea, s-a ajuns la un cost mai scăzut, contribuind la prevenirea schimbărilor climatice, a acidificării și a perturbării nivelurilor de minerale.

Este un fel de intervenție, dacă doriți, care ar putea ajuta la realizarea unora dintre aceste obiective pentru ferma europeană Green Deal la Fork”, a spus Styles. ”Și trebuie să fie, de asemenea, orientat către consumatori, deoarece fermierii nu vor planta aceste culturi dacă nu există cerere.

Latest news
știri