Avem nevoie de aer curat, avem nevoie de spații verzi, de parcuri, de un oraș verde pentru a reuși să reducem poluarea.
Spațiile verzi au devenit, în timp, subiect de petiții, de reclamații și de fotografie: atât în București, cât și în țară, în mediul urban, copacii sunt ”toaletați” prin mutilare. În cursul lunii martie, legea care ar fi trebuit să protejeze spațiul verde, copacii din oraș și parcurile a fost amânată, rămânând pe pupitrul Comisiei pentru administrație publică din Senat.
Parcurile sunt distruse, zonele verzi sunt betonate, iar cartierele și mall-urile reușesc, într-un timp foarte scurt, să distrugă ceea ce, odinioară, era oaza de oxigen a fiecărui oraș.
De asemenea, există o multitudine de amendamente toxice din Legea privind modificarea Legii nr. 24/2007 de reglementare și administrare a spațiilor verzi din intravilanul localităților.
Stoparea distrugerii ireversibile a parcurilor și a altor zone verzi
”Textul legii conține prevederi grave, care pot duce la distrugerea ireversibilă a parcurilor și a altor zone verzi din orașe”, menționează Declic.
În cursul zilei de ieri, 13 martie, o petiție care a adunat mai mult de 1000 de semnături, nu a mai putut trece neobservată.
”Felicitări celor peste 1000 de membri Declic care au scris senatorilor din Comisia pentru administrație publică. Ne-au ascultat, legea spațiilor verzi a fost dezbătută astăzi. Amendamentele toxice reclamate de Asociația peisagiștilor din România și Declic au fost eliminate, iar textul legii a fost trimis spre plen cu raport favorabil.
Suntem cu un pas mai aproape de o lege a spațiilor verzi modernă. Dar greul de acum începe. Votul în comisie a fost strâns, cei 4 membri ai PSD au votat împotriva acestei legi atât de necesare. Ne așteptăm la un vot strâns și în plenul Senatului, apoi în Camera Deputaților. Rămânem cu ochii pe ei!”, au declarant reprezentanții Declic pe pagina de Facebook.
”Petițiile nu rezolvă nimic”- sau fixismul oamenilor neinformați
Există un mit și o obișnuință nocivă care circulă în România: mitul conform cărora petițiile nu ar rezolva nimic.
Este mitul oamenilor neimplicați civic, al oamenilor delăsători sau speriați. Al celor care preferă să se lamenteze.
Din nou, Declic arată că se poate și că fiecare semnătură contează: pentru viitor, pentru normalitate, pentru protecție. Este un gest simplu care arată responsabilitate și o acțiune care ”răpește” doar câteva secunde. Petiția Declic poate fi semnată aici.