7 C
București
marți, 24 decembrie, 2024

De câte ori am încălcat legea? Medicamentele expirate nu se aruncă la gunoi, ci se depun la farmacii

Anumite medicamente sunt periculoase, ba chiar fatale, dacă sunt administrate atunci când nu trebuie, indiferent dacă sunt expirate sau în termen.

Le ținem departe de vederea copiilor, verificăm termenul de garanție și evităm să cumpărăm produse farmaceutice în exces.

Suntem atenți la rețete, la prescripțiile medicale și la modul de administrare. Ce facem, însă, cu medicamentele expirate?

Oricine are în casă măcar o folie de medicamente care se obțin fără prescripție medicală. Exemplele sunt diverse: de la banala aspirină, ibuprofen, medicamente de uz veterinar, în cazul în care avem animale de companie, sau medicamente rămase din urma unui tratament mai serios, precum antibioticele. Întrebarea care se pune este: ce facem cu ele după ce constatăm că și-au pierdut termenul de valabilitate?

Fiecare cutie de medicamente vine cu o dată de expirare trecută pe ea, deoarece regulamentele în vigoare le impun producătorilor să facă acest lucru cunoscut consumatorilor. Astfel, data de expirare este acea dată până la care medicamentul își menține calitatea, forța de acțiune și puritatea, dacă este depozitat în condiții adecvate (aceste condiții fiind trecute tot pe cutie), arată publicația Doc.ro.

Cu toții știm că medicamentele trebuie păstrate într-un loc special, răcoros, uscat și ferit de soare. Cu toate acestea, atât locul unde le depozităm, cât și condițiile menționate pe cutia medicamentului nu împiedică faptul că produsul în cauză expiră.

Un risc pentru copii, pentru animalele de pe stradă și pentru mediul înconjurător

Dacă ne-am obișnuit să aruncăm medicamentele expirate la coșul de gunoi, trebuie să știm că riscul este major pentru persoanele și animăluțele din afara casei. Mai mult, dacă produsele ajung în apă, produc daune asupra mediului înconjurător. Astfel, trebuie să învățăm și să ne obișnuim să le ducem la cea mai apropiată farmacie.

După data de expirare, medicamentele nu mai trebuie administrate. Pe lângă faptul că eficiența lor va fi scăzută, medicamentele încep să se descompună și să formeze în schimb compuși toxici, care pot să ridice probleme grave de sănătate. În plus, aceste medicamente nu mai trebuie ținute în casă și pe motiv că pot fi ingerate din greșeală de copii sau de animalele de companie, mai arată sursa citată.

Ce spune legea?

De asemenea, în România există o lege care prevede faptul că medicamentele expirate trebuie duse la farmacii pentru a fi distruse prin incinerare.

Nu multă lume știe acest lucru, așa că le aruncă fie cu gunoiul menajer, fie la chiuvetă, fie în vasul de toaletă.

În Normele din 4 februarie 2014 de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației emise de Ministerul Sănătății și publicate în MONITORUL OFICIAL nr. 127 din 21 februarie 2014, se precizează în articolul 38, punctul c) faptul că „Medicamentele expirate provenite de la populație vor fi depuse la farmacii, oficine locale de distribuție sau drogherii apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare”.

spot_img
Latest news
știri