1 C
București
luni, 18 noiembrie, 2024

Industria pescuitului trebuie taxată, cer activiștii de mediu Uniunii Europene

Aceștia vor ca banii să fie folosiți în scopul finanțării decarbonizării

UE a acordat până la 15,7 miliarde de euro subvenții pentru combustibilii fosili, industriei pescuitului, în ultimul deceniu. Unii activiști cer ca aceste fonduri să fie redirecționate către decarbonizare, arată publicația britanică The Guardian.

Un raport al organizației Our Fish arată că economiile făcute de industria pescuitului, cu ajutorul scutirilor de taxe pe carburanți, sunt semnificative.

O impozitare cu 33 de cenți pe litru a flotei de pescuit a UE ar putea genera 681 de milioane de euro pe an, se arată în raport

O impozitare de 67 de cenți pe litru, precum cea percepută utilizatorilor transportului rutier, ar genera UE un venit de 1,4 miliarde de euro. 

Banii ar putea, de exemplu, acoperi cheltuielile cu 6.000 de noi proiecte de reducere și decarbonizare a energiei. Prin acestea, s-ar putea finanța cercetarea și lansarea de tehnologii alternative pentru bărci de pescuit. Propulsia asistată de vânt, bateriile și sistemele ecologice cu hidrogen ar fi astfel de soluții. Banii ar putea fi folosiți și pentru achiziționarea  de unelte de pescuit mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil, care reduc capturile accidentale.

„Industria pescuitului din UE se confruntă cu dubla provocare a schimbărilor climatice și a supraexploatării”, se arată în raport. „Prin urmare, orice investiții pentru reducerea emisiilor de carbon trebuie să înlocuiască – nu să crească – capacitatea industriei pescuitului.”

Populațiile de pești epuizate cauzează, de asemenea, emisii mai mari, se arată în raport. Conform acestuia, bărcile de pescuit trebuie să navigheze mai departe în larg pentru perioade mai lungi de timp, pentru a prinde aceeași cantitate de pește.

Foto: Unsplash

Industria de pecuit a Europei a generat cel puțin 56 de milioane de tone de CO2 între 2010 și 2020. Cifra reală ar fi mult mai mare. Traulul de fund eliberează la fel de mult CO2 ca întreaga industrie a aviației

UE spune că se angajează să elimine treptat subvențiile pentru combustibilii fosili. O revizuire a taxei pe energie în cadrul Green Deal-ului propune, însă, o cotă de impozitare foarte scăzută a industriei, de 3,6 cenți pe litru, pentru navele de pescuit.

Țările cu industrii puternice de pescuit, precum Franța, Spania și Cipru, se opun chiar și acestei benzi reduse de impozitare. 

Reprezentanții industriei: taxarea ar fi o penalizare a industriei, în absența tehnologiilor cu care să fie înlocuite cele existente

Daniel Voces de Onaíndi, directorul asociației industriei pescuitului Europêche, a declarat că pescarii din UE și-au redus emisiile de gaze cu efect de seră la jumătate, comparativ cu cifra din 1990.

Nu ne așteptăm ca ONG-urile să fie cei care vin cu soluții”, a spus el. „Cu toate acestea, având în vedere lipsa tehnologiilor alternative de propulsie sau a combustibililor cu zero carbon net, impozitarea combustibilului nu va duce la nici o tranziție către decarbonizare. Va penaliza doar sectorul industrial, și chiar mai mult, în condițiile prețurilor [actuale] fără precedent la combustibil.”

SUA au semnat, marți, un acord al Organizației Mondiale a Comerțului cu privire la subvențiile pentru pescuit. Ele se angajează să pună capăt subvențiilor pentru navele implicate în pescuitul excesiv. Angajamentul se extinde și asupra pescuitului speciilor a căror stare de conservare este necunoscută.

Foto: Unsplash

Flaminia Tacconi, avocat în domeniul pescuitului pentru grupul juridic ecologic ClientEarth, a spus că este adevărat că navele de pescuit din UE și-au redus deja emisiile de combustibil, dar doar „pentru că erau mult prea multe bărci subvenționate față de cantitatea de pește prins, iar sectorul a trebuit să se adapteze la realitate”.

Rebecca Hubbard, directorul campaniei Our Fish, care a comandat raportul, a declarat: „Sunt atât de multe alte lucruri pe care le putem face pentru a sprijini industria pescuitului cu rezultate sociale, de mediu și economice mai bune. Cu toate acestea, UE a ales anterior – iar industria pescuitului continuă să sprijine – finanțarea companiilor de combustibili fosili, în loc de propria sa industrie. Nu are sens.”

Comisia Europeană consideră că datele prezentate în raport sunt incorecte

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat: „Nu este corect ca Raportul să afirme că Europa a cheltuit până la 15,7 miliarde de euro pe subvenții pentru combustibilii fosili pentru flota sa de pescuit în ultimul deceniu. Datele noastre indică faptul că veniturile pierdute din cauza scutirilor fiscale existente se ridică la aproximativ 1,14 miliarde EUR anual. Propunerea noastră de revizuire a directivei privind impozitarea energiei ar pune capăt acestei scutiri cu o cotă minimă de impozitare armonizată, care ar contribui la promovarea economiilor de energie și la reducerea dependenței de combustibilii fosili în sectorul pescuitului – și pentru restul economiei UE.”

spot_img
Latest news
știri