Slovacia interzice vânătoarea de lupi, începând cu data de 1 iunie. De asemenea, țara a adoptat noi reguli, conforme cu recomandările UE, menționează publicația Emerging Europe, citată de Rador.
Comisa Europeană a lansat în 2013 o procedură de infringement împotriva Slovaciei din cauza violării directivei pentru conservarea habitatelor naturale și a faunei și florei sălbatice.
Deși acest lucru a dus la interzicerea vânării lupilor în siturile Natura 2000, lupii din alte zone au rămas neprotejați. În consecință, vânătorii slovaci au omorât legal aproape 18.000 de lupi după 2000, precizează HotNews.
Protecția lupilor înseamnă și protecția habitatului
Deși vânătoarea era legală, braconajul reprezenta o practică la ordinea zilei în Slovacia. Jerguš Tesák, expert în carnivore mari la World Wildlife Fund (WWF) a declarat că lupii, în calitate de prădători de top, au un rol vital în menținerea echilibrului în natură. Mai mult, organizația a fost, ani la rând, una dintre numeroasele ONG-uri care au pledat pentru intrarea în vigoare a acestei interdicții.
De asemenea, expertul a mai adăugat că, pentru protecția lupilor, trebuie protejat și habitatul. Protecția habitatului include și rutele lor de deplasare. Există un număr-record de căprioare și de alte specii de vânat. Totuși, o populație sănătoasă de lupi are un impact pozitiv asupra peisajului. Populația de lupi reduce populația de căprioare, prevenind daunele la copacii tineri și susținând refacerea pădurilor naturale.
”În țara noastră nu există nici un motiv pentru care lupii să fie vânați”, a declarat expertul.
Regiunea danubiano-carpatică – cunoscută și drept Inima Verde a Europei – e căminul a aproximativ două treimi din populația de carnivore mari a Europei. Este vorba despre urși bruni, lupi și lincși. În Europa (ecluzând Rusia) există acum vreo 12.000 de lupi, dintre care 1.000-1.800 sunt în Slovacia. Pentru sezonul 2020-2021 ministerul slovac al agriculturii a aprobat vânarea a 50 de lupi, mai arată sursa citată.
Slovacia a implementat o interdicție totală a vânătorii
”Trebuie să oprim și să inversăm pierderea de biodiversitate și de habitat până în 2030”, a declarat Miroslava Plassmann, directoarea WWF Slovacia. ”În acest cadru de lucru, ne concentrăm pe protecția habitatelor naturale ale carnivorelor mari, inclusiv coridoarele lor ecologice, pe evitarea practicilor de gestiune nesustenabile, pe ameliorarea conexiunilor la nivelul peisajului, pe reducerea omorurilor ilegale, pe îmbunătățirea coexistenței și reducerea conflictului între oameni și carnivorele mari și pe promovarea unei utilizări sustenabile a resurselor naturale.”
Construcția de drumuri, dispariția pădurilor, toate acestea reprezintă amenințări constante, nu doar în Slovacia, ci în întreaga Europă. Tăierile, fie că au fost legale sau ilegale, au plasat pădurea în vecinătatea gospodăriilor.
Cu toate acestea, Slovacia acordă compensații financiare fermierilor care suferă pagube de pe urma atacurilor lupilor.