1.8 C
București
duminică, 22 decembrie, 2024

Pădurea e casa lor și această casă devine tot mai mică din cauza tăierilor ilegale

Un sistem performant și o monitorizare video permanentă: de atât este nevoie pentru ca pădurea să fie protejată. Este nevoie doar de camere video pentru a descuraja hoții de lemne.

Deși s-au semnat petiții, deși cei de la Declic încearcă de mai bine de un an să-i convingă pe cei de la Ministerul Mediului să asigure paza pădurilor și deși tehnologia aplicată (și) aici ar putea salva copacii, tăcerea rămâne tăcere. Iar tăcerea devine, pe zi ce trece, sinonimul indiferenței.

Ce urmează: încă un protest. Unul dintre multele proteste. Un protest prin care oricine poate schimba soarta pădurii.

Ne lăudăm că trăim în era tehnologiei, dar ”cei de sus” refuză tehnologia când vine vorba de păduri. De ce? Pentru că ar încurca transporturile ilegale, drujbele plătite bine și, probabil, cea mai organizată mafie, cea mai bănoasă și cea mai protejată.

Membrii Declic îi acuză pe cei de la Ministerul Mediului: nu dau niciun semn că ar intenționa să păzească pădurea cu ajutorul tehnologiei de supraveghere, adică prin camere video pe drumuri și alerte satelitare.

”Am primit promisiuni, asigurări că se face și… urări de sănătate, de sărbători, pe telefonul personal. Adică nimic”

Astfel, pentru a aduce această problemă în atenția presei și a crește astfel presiunea, reprezentanții vor organiza un protest în fața ministerului.

Nu orice fel de protest. Pancartele vor fi purtate de animale, în frunte cu un urs ca cel din imagine. Ne ajuți cu o donație pentru a putea cumpăra costumele?”, precizează membrii Declic.

Petițiile au rezolvat multe, dar strategia pumnului în gură continuă să minimizeze cele 35.000 de semnături prin care au fost cerute alerte satelitare care să arate când dispar copaci în zone neautorizate pentru tăiere.

De asemenea, 15.000 de români au semnat petiția prin care se solicita amplasarea pe șosele a unui sistem de monitorizare video a transporturilor de lemn. Rezultatul? Promisiuni. Și cam atât.

”Cei de la minister mimează intenția de a ne asculta cererile pentru a ne închide gura”

Membrii vin și cu precizarea că, la sfârșitul anului 2020, a fost lansată o dezbatere publică cu privire la amplasarea a 300 de camere video la ieșirea din păduri. Nu a urmat absolut nicio comunicare pe această temă. Tot în aceeași perioadă, ministrul anunța că s-a lansat licitația pentru achiziționarea de hărți satelitare.

Am și făcut o postare pe facebook și am anunțat victoria de etapă. Pentru a afla, câteva zile mai târziu, că procesul de achiziție s-a blocat pentru că documentația nu era bine făcută. Mie îmi este clar, cei de la minister mimează intenția de a ne asculta cererile pentru a ne închide gura. Pentru că iau măsuri doar când presiunea publică devine insuportabilă și le pune în pericol funcțiile.

Urmează un nou pas: un protest pe care jurnaliștii nu-l vor putea rata, dar un protest pentru care este nevoie de donații.

”Pădurea este casa lor și această casă devine tot mai mică din pricina tăierilor ilegale”

De câteva zile, colega mea, Olga care se ocupă de organizarea evenimentelor offline, caută cele mai impresionante mascote de animale pe care le putem găsi pe piață. Pentru că săptămâna viitoare, animalele protestează chiar în fața sediului Ministerului Mediului. De ce animalele? Pentru că pădurea este casa lor și această casă devine tot mai mică din pricina tăierilor ilegale”, mai arată membrii Declic.

De asemenea, este și un semnal de neignorat pentru presă. Cu ajutorul jurnaliștilor, acțiunea va deveni mult mai vizibilă, mult mai mediatizată, neputând fi ignorată.

”Poate aude ministrul Tanczos Barna din cabinet și coboară să ne salute”

Mai mult, pentru ca demonstrația să fie una cât mai aproape de adevăr, de ceea ce se întâmplă zilnic în pădurile din România, protestatarii vor aduce și o drujbă uriașă care va produce un zgomot destul de puternic.

Animalele vor agita pancarte și vor cere, în gura mare, salvarea pădurilor. Poate aude ministrul Tanczos Barna din cabinet și coboară să ne salute. Dacă nu, urcăm noi la el, am depus deja o cerere de audiență și ne-a fost aprobată”.

Protestatarii îi vom înmâna ministrului Mediului cele două petiții prin care se cere ca paza casei animalelor, pădurea, să fie făcută cu tehnologie modernă: camere video și alerte satelitare privind tăierile ilegale.

De asemenea, presa joacă un rol deosebit de important: știrile vor fi preluate de jurnaliști, cu scopul ca publicul să poată face diferența între implicare și indiferență. Iar implicarea poate și trebuie să pună punct indiferenței de la Ministerul Mediului.

Cu toate acestea, primul pas este strângerea de bani pentru cumpărarea mascotelor. Acești bani trebuie strânși până luni, 17 mai.

Este nevoie de sprijin pentru a strânge banii necesari cumpărării mascotelor care vor fi folosite la protestul de la Ministerul Mediului. Oricine poate contribui. Cu oricât.

spot_img
Latest news
știri