19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie, 2024

În fiecare an, Uniunea Europeană direcționează miliarde de euro către activități care dăunează naturii

Anunțul a fost făcut de Fondul Mondial pentru Natură

Un nou raport al WWF arată că, în fiecare an, statele din Uniunea Europeană direcționează o sumă amețitoare cuprinsă între 34 și 48 de miliarde de euro către activități care dăunează naturii.

În mod șocant, până la 60% din finanțarea Politicii Agricole Comune (PAC) a UE – adică mai mult de 32 de miliarde de euro – este în detrimentul naturii, în timp ce nu reușește să sprijine cu adevărat agricultorii.

Alocarea greșită a banilor noștri se extinde și la alte sectoare majore:

  • Pescuit: între 59 și 138 milioane de euro;
  • Infrastructura de transport: între 1.7 și 14.1 miliarde de euro;
  • Infrastructura de apă: între 1.3 și 2 miliarde de euro.

Fondul Mondial pentru Natură din România: ”Este timpul pentru o schimbare majoră de politică!”

Redirecționarea acestor subvenții dăunătoare nu este doar urgentă, ci și perfect fezabilă. Acest lucru ar putea contribui la acoperirea deficitului de finanțare anuală de 18 miliarde de euro necesar pentru a îndeplini obiectivele Strategiei UE privind biodiversitatea pentru 2030. Este timpul pentru o schimbare majoră de politică! Să acordăm prioritate naturii pentru o tranziție durabilă care să nu lase pe nimeni în urmă”, se arată în comunicatul WWF România.

WWF European Policy Office: ”În fiecare an, peste 30 de miliarde de euro din Politica Agricolă Comună finanțează activități care dăunează naturii și nu sprijină fermierii”

Această cifră impresionantă echivalează aproximativ cu toate cheltuielile anuale ale unor guverne naționale precum cele ale Croației și Luxemburgului. În condițiile în care cetățenii europeni se confruntă cu o criză severă a costului vieții, exacerbată de politici fiscale greșite, și sunt pe cale să meargă la urne, aceste constatări ar trebui să fie un semnal de alarmă. Guvernele UE trebuie să realinieze urgent cheltuielile publice cu imperativele sociale și de mediu”, spune Tycho Vandermaesen, director de politici și strategie la WWF European Policy Office.

spot_img
Latest news
știri