16.3 C
București
sâmbătă, 18 mai, 2024

Coralii din Marea Mediterană sunt în pericol de dispariție din cauza schimbărilor climatice

Mai mult, schimbările climatice influențează și intrarea de specii străine în Marea Mediterană și conduc la modificări demografice printre speciile existente, rezultând, în cele din urmă, o scădere a biodiversității

Coralii stâncoși sau coralul Cladocora caespitosa, caracteristici pentru apele Mării Mediterane, se confruntă cu riscul de extincție din cauza schimbărilor climatice și pescuitului,.

Aceste informații au fost publicate într-un studiu recent, realizat de Fundația Turcă pentru Cercetarea Marină (TÜDAV) și Universitatea Çanakkale Onsekiz Mart.

Profesorul Bayram Öztürk, directorul TÜDAV și cadru didactic la Facultatea de Științe Acvatice a Universității Istanbul, a evidențiat amenințarea pe care o reprezintă schimbările climatice asupra acestor corali, cunoscuți în mod obișnuit sub denumirea de ”corali cu pernă”.

Din cauza încălzirii globale, coralii devin albi și, mai târziu, mor

Aceștia sunt singura specie din mările turcești care devin albi ca rezultat al schimbărilor climatice, care determină creșterea temperaturii și în cele din urmă conduc la moartea lor în urma fluctuațiilor de temperatură”, a explicat profesorul, potrivit publicației Daily Sabah.

Situat în nord-vestul Turciei, situl de recifuri Cladocora Dardanos din Çanakkale este recunoscut ca fiind cel mai extins habitat de recifuri ale coralului din țară.

Monitorizarea și cercetarea științifică conduse de fundația marină se concentrează în primul rând pe numărul coloniilor de corali deteriorate din cauza activităților de pescuit ilegal.

Rezervația marină de corali a fost declarată, în mod oficial, o zonă protejată

Öztürk a menționat că a fost specia luată sub protecția TÜDAV anul trecut. În egală măsură, profesorul a subliniat importanța protecției și a evidențiat publicarea unei cărți despre coralii stâncoși din Dardanos și conservarea acestora de către lectorul universitar Barış Özalp.

Partea importantă este că acești corali sunt endemici. Studiul a identificat aproape 400 de grupuri de ei. Dar acești corali stâncoși sunt amenințați de criza climatică, deoarece devin treptat albi în anumite zone”, a subliniat profesorul.

spot_img
Latest news
știri