0.6 C
București
vineri, 27 decembrie, 2024

Produsele alimentare autohtone etichetate made in România, doar dacă au toate ingredintele locale

Identificarea ingredintelor unui produs va fi făcută mult mai exact potrivit unui proiect de lege. Astfel, fabricat în România va fi mult mai greu de etichetat. Noile reguli prevăd ca toate ingredintele inclusiv prelucrarea trebuie specificate pe ambalaj cu locație.

Proiectul de lege se află în dezbaterea senatorilor. Iar prin intermediul lui se încearcă reglementarea condițiilor în care unui produs i se poate pune eticheta de autohton. Practic doar produsele care sunt fabricate în intregralitate în România pot avea această etichetă. Inclusiv procesul de producție trebuie să aibă loc aici. Mai exact, proiectul de lege prevede în caul produselor de origine vegetală că a fost cultivat și recoltat în România. Dacă este vorba despre flora sălbatică produsul trebuie să fi fost cules, curățat, manipulat în România. Dacă este vorba despre produse primare de origine animală există alte reguli. Nașterea, clocirea, creșterea, îngrășarea trebuie să fi avut loc în România. Sau în cazul speciilor sălbatice, capturarea și sacrificarea să se fi făcut în țara noastră.

Condiții pentru etichetarea made in România

Dacă este vorba despre un produs primar de origine vegetală sau animal comercializat prin orice combinație, atunci ele trebuie să respecte aceste reguli. Originea de autohton va putea fi indicată numai dacă toate condițiile legat de materiile prime și prelucrare se desfășoară în România. Există totuși și excepții. Acestea sunt legat de mirodenii, plante aromatice și amestecurile care nu sunt cultivate la scară largă în România. Precum şi în cazul sării de masă, al aditivilor, al enzimelor, al aromelor alimentare care nu sunt produse aici. Dacă viitoarele reguli nu vor fi respectate, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va putea aplica amenzi. Acestea vor putea ajunge și la 30.000 de lei.

Ce se abrogă la intrarea în vigoare a noilor prevederi

Când vor intra noile prevederi în vigoare se vor abroga alte două din alte legi. Este vorba despre prevederea din legea 168/2017 privind ziua produselor agroalimentare românești. Anume „prin produs agroalimentar românesc se înțelege produsul obținut pe teritoriul național din materii prime de bază. Provenite în proporție de 100% din fermele din România și are inscripționat pe etichetă drapelul României”. De altfel se mai abrogă un articol din Legea laptelui. Respectiv cel care prevede că este interzisă inscripționarea pe eticheta laptelui și a produselor lactate a sintagmei „Produs românesc“. Dacă nu sunt respectate prevederile amintite mai sus, conținute de Legea nr. 168/2017.

spot_img
Latest news
știri