18.4 C
București
duminică, 8 septembrie, 2024

Credeai că doar oamenii au „mame eroine“? O ursoaică grizzly ar fi născut cinci pui | VIDEO

O ursoaică grizzly ar fi dat naștere la cinci pui.

O femelă de urs grizzly din Parcul Național Yellowstone a fost văzută cu cinci pui după ea, potrivit IFL Science.

Urșii grizzly (Ursus arctos horribilis) sunt una dintre cele două specii care trăiesc în Yellowstone. Cealaltă specie este ursul negru (Ursus americanus). Puii de urs se nasc de regulă în ianuarie sau februarie și de obicei în perechi. Au mai existat până în prezent cazuri de femele grizzly care au născut patru pui. Acum se pare că este pentru prima dată când o femelă din parc ar fi dat naștere la cinci pui.

Andrea Baratte, un ghid turistic la Yellowstone, care a reușit să filmeze puii, a declarat pentru Cowboy State Daily că nu a mai auzit de astfel de cazuri.

Se pune întrebarea dacă puii aparțin cu toții unei singure mame de urs sau unii au fost adoptați de la altă mamă. În 2011, o femelă de urs brun și fiica sa femelă au născut fiecare câte doi, respectiv trei pui. Al treilea pui care aparținea femelei mai tinere a fost adoptat ulterior de ursoaica mai în vârstă. În 2016, un urs brun a adoptat un pui de un an, pe lângă propriul pui de 9 luni. Mama puiului adoptat murise anterior. Se știe că mamele de urs grizzly își abandonează puii, posibil din cauza fricii de oameni sau a contactului uman.

„Dacă femela a născut cu adevărat cinci pui, ar fi primul caz înregistrat în istoria ecosistemului Greater Yellowstone, cu siguranță”, a spus Frank van Manen, care conduce echipa de studiu interagenții Grizzly Bear, într-o declarație în WyoFile.

Fără teste genetice, nu vom ști dacă actuala mamă eroină de urs grizzly din Yellowstone este legată biologic de fiecare dintre descendenții ei.

spot_img
Latest news
știri