31.9 C
București
luni, 14 iulie, 2025

Numărul insectelor a scăzut cu 76% în 27 de ani, avertizează cercetătorii

Declinul masiv al insectelor amenință echilibrul ecosistemelor naturale

Un amplu studiu de a arătat că populațiile de insecte zburătoare au scăzut cu 76% în doar 27 de ani, chiar și în rezervații naturale protejate.

Oamenii de știință au monitorizat biomasa insectelor între 1989 și 2016, iar cele mai mari pierderi au fost înregistrate în mijlocul verii, perioada în care activitatea insectelor este în mod normal la cote maxime.

Studiul confirmă un declin generalizat al populațiilor de insecte și avertizează asupra efectelor grave în ecosisteme

Studiul a folosit capcane standardizate în peste 60 de zone naturale și sugerează că declinul insectelor este generalizat și nu afectează doar un anumit tip de habitat.

Cauzele acestei scăderi masive rămân necunoscute, iar schimbările climatice sau modificările în folosirea terenurilor nu pot explica pe deplin fenomenul.

Oamenii de știință trag un semnal de alarmă, avertizând că această prăbușire a populațiilor de insecte poate avea efecte în lanț grave: mai puțini polenizatori pentru plante, dar și o reducere a surselor de hrană pentru păsări, mamifere și alte animale sălbatice.

Cercetătorii cer acțiuni urgente în fața dispariției insectelor, esențiale pentru sănătatea ecosistemelor

Insectele joacă un rol vital în sănătatea ecosistemelor, însă dispariția lor rapidă a fost ignorată până acum.

Cercetătorii cer intervenție urgentă pentru a investiga factorii care contribuie la acest fenomen, cum ar fi utilizarea pesticidelor și practicile agricole din jurul zonelor protejate.

Latest news
știri