5.3 C
București
duminică, 24 noiembrie, 2024

Anumiți algoritmi revoluționari pot anticipa cutremurele majore cu mult timp înainte

Cercetători din Noua Zeelandă și Germania au dezvoltat un model care identifică secvențele de seisme premergătoare, oferind posibilitatea de a prezice cutremurele semnificative chiar cu decenii înainte de producere

Un grup de cercetători din Noua Zeelandă a publicat recent un studiu potrivit căruia există anumiţi algoritmi de seisme care se produc înaintea unui cutremur major, care ar putea ajuta la anticiparea acestuia cu mult timp înainte de a se produce, scrie Adevărul.

Algoritmi noi pentru prognoza cutremurelor majore: descoperiri ce pot salva vieți

Cercetătorii afirmă că, în cazul cutremurelor de intensitate mare, apar adesea secvențe de seisme premergătoare.

Studiul lor a identificat algoritmi care ajută la înțelegerea modului în care aceste seisme mici, ce cresc brusc în frecvență și intensitate, pot indica un cutremur iminent.

Echipele de la GNS Science din Noua Zeelandă și Centrul de Cercetare în Geoștiințe (GFZ) din Germania au dezvoltat modelul de prognoză EEPAS (Every Earthquake a Precursor According to Scale), care ar putea anticipa cutremurele majore cu luni sau chiar decenii înainte, în funcție de magnitudinea lor.

Săptămâna trecută, un seism de 5.6 grade pe scara Richter s-a produs în zona Mării Negre

În România, săptămâna trecută a avut loc un cutremur cu o magnitudine mare, de 5.6 grade pe scara Richter, în zona Mării Negre, la o adâncime de 14.5 kilometri.

Seismul a fost resimţit în mai multe localităţi de pe litoral, dar şi alte persoane din Ploiești sau București au susținut că au simțit cutremurul.

spot_img
Latest news
știri