Muntele K2, cel mai înalt punct din Pakistan și al doilea cel mai înalt munte din lume, a fost invadat de gunoaie, scrie France24. Imaginile au fost surprinse în luna iulie, când zăpada s-a topit, iar peisajul a fost dezolant: corturi rupte, frânghii abandonate, resturi de ambalaje. Potrivit sursei citate, responsabili de acest lucru sunt alpiniștii care escaladează muntele K2, 8.611 m, al doilea cel mai înalt vârf din lume după Everest și unul dintre cele mai greu de urcat.
Unul dintre alpiniștii care au filmat dezastrul ecologic de pe K2, Wajid Ullah Nagri, originar dintr-o vale învecinată, a explicat ce a simțit când a văzut munții de gunoaie: „Toți alpiniștii vor să escaladeze K2. Abia așteptam să o fac și eu. Dar ceea ce am văzut pe acel munte mi-a frânt inima. Simțeam de parcă propria mea casă era plină de gunoi și trebuia să fac curat. La Tabăra de camping 1, o mulțime de corturi vechi, probabil 20-30, înghețaseră sub zăpadă. Când temperaturile au crescut, zăpada a început să se topească. Locurile pentru toalete și deșeurile alimentare miroseau îngrozitor. Este inacceptabil”, s-a exprimat Nagri, citat de sursa menționată.
Gestul care a uimit o lume întreagă: „Nu mă așteptam să văd deșeuri pe un munte atât de frumos!”
Eric Gilbertson, un alpinist american care a escaladat munți din toate țările lumii, spune același lucru: „Nu mă așteptam să văd deșeuri pe un munte atât de frumos, atât de greu de atins. Celelalte vârfuri de peste 7000m sau 8000m pe care le-am urcat erau mult mai curate. Când învățăm despre alpinism, ni se spune mereu să nu lăsăm nimic în urmă. Tot ce urcă, trebuie să și coboare”, a declarat Gilbertson, pentru sursa citată.
Localnicii fac apel la responsabilitate: „Deșeurile nu sunt biodegradabile, poluează ghețarii”
Localnicii și alpiniștii care au curățat muntele K2 fac apel la responsabilitate din partea turiștilor, a firmelor care organizează expediții internaționale. Ei subliniază cât de mult afectează deșeurile Pământul în contextul încălzirii globale.
„Deșeurile nu sunt biodegradabile, așadar poluează ghețarii, ceea ce contaminează râurile. Acest lucru amenință fauna și flora, în timp ce Parcul găzduiește numeroase specii pe cale de dispariție: leoparzii zăpezilor, lincși, specii marine etc. Dar ghețarii Baltoro și Biafo, situati în Parcul Național Karakoram Central, sunt și surse de apă potabilă pentru întreaga țară. Locuitorii Pakistanului, precum și multe industrii, depind de aceasta”, a explicat alpinistul Wajid Ullah Nagri, pentru France24.