Câinii au atât de multe capacități de detectare încât, de-a lungul timpului, ei au stat alături de oameni ca să prindă infractorii, să afle de ce boli suferă o persoană, să caute droguri, trufe și, mai nou, zonele poluate cu diverse substanțe.
220 milioane de receptori în nasul unui câine
Mai precis, cel mai bun prieten al omului are 220 milioane de receptori de miros, în timp ce omul are doar 5 milioane. Practic, un câine știe sigur dacă a fost aruncată o singură linguriță de zahăr în apa unui lac. Ca să nu mai spunem că, pe lângă receptorii naturali, câinele mai are și un centru adițional prin care poate detecta feromonii. O echipă de ONG-iști din SUA, compusă din specialiști în Biologie și Conservarea Mediului, antrenează câini care să apere viața și locurile din ariile naturale protejate.
Câinii pot detecta plantele înainte ca acestea să ajungă la suprafață
Câinii pot monitoriza mult mai bine decât un om prezența într-o zona a oricărei specii de plantă sau animale rare. Organizația are și un site din care aflăm tot ce poate face un astfel de câine, antrenat să apere biodiversitatea. Sunt câini care fac chiar muncă de laborator, alături de diverși cercetători, ca zonă de antrenament pentru aceștia. “Câinii noștri pot detecta plantele înainte de a ajunge la suprafață, animalele care trăiesc sub pământ și/sau organisme invizibile pentru ochiul uman, fie că sunt boli sau larve microscopice”, spun cei de la Working Dogs for Conservation. Câinii sunt antrenați să stopeze braconajul sau traficul cu animale, stoparea contaminării animalelor și locurilor sălbatice, din toată lumea, cu diverse boli sau să detecteze prezența anumitor specii pe cale de dispariție. Câinii antrenați de Working Dogs for Conservation fac parte din rase ca Ciobănesc German, Labrador, Border Collie, Shiba Inu, Malinois etc.