4.4 C
București
duminică, 19 ianuarie, 2025

Descoperirea care poate furniza energie nelimitată. Ministerul Energiei din SUA a confirmat că vom putea beneficia de fuziunea nucleară

Sfârșitul anului 2022 vine cu o descoperire uimitoare: potrivit Laboratorul Național Lawrence Livermore din Statele Unite, suntem aproape dede a avea energie pe bază de fuziune nucleară, cu emisii zero de carbon.

Nu e fake-news/greenwashing, este informația momentului și vine din SUA. Ministerul Energiei a confirmat, prin M. Granholm, descoperirea cercetătorilor de la Laboratorul Național Lawrence Livermore din Statele Unite au experimentat cu succes o fuziune nucleară care produce mai multă energie decât consumă.

Astfel, acesta este punctul de pornire pentru crearea unei tehnologii care să furnizeze energie nelimitată, ieftină și curată, notează Washington Post. Practic, prin reacțiile nucleare care au loc în interiorul Soarelui, prin care se produce energie, omenirea poate avea energie fără limite, în mod natural.

La acest moment, toate statele se confruntă cu o criză energetică, iar guvernele sunt în căutarea unor soluții care să nu genereze costuri și să protejeze Mediul. Însă, va dura ani buni până reacțiile nucleare vor fi „replicate” cu ajutorul tehnologiei, astfel încât să fie utilizate la scară largă.


Ministerul Energiei din SUA a confirmat că vom putea beneficia de fuziunea nucleară. Cum am putea avea energie fără costuri și emisii de carbon

Fuziunea nucleară are loc când doi sau mai mulți atomi fuzionează și rezultă un altul mai mare, proces prin care se generează o cantitate mare de energie sub formă de căldură, explică specialiștii pentru sursa precizată. Căldura rezultată este, practic, forma de energie pe care oamenii de știință vor să o valorifice. Însă, atomii de hidrogen fuzionează și rezultă heliu.Ulterior, heliul fuzionează mai departe, rezultând litiu, carbon, oxigen, neon și fier, ultimul fiind un metal greu care oprește reacția chimică.

Recordul JET în energia de fuziune

Reacția ideală de fuziune pentru viitoarea energie electrică pe Pământ ar fi cea dintre două forme mai grele de hidrogen: izotopii numiți deuteriu și tritiu. Prin acest proces se formează un nucleu de heliu și un neutron, care degajă multă energie. Deuteriul este disponibil din apă, iar tritiul poate fi produs din litiu, ceea ce înseamnă că rezervele viitoare de combustibil de fuziune sunt abundente.

În anul 2021, experimentul Joint European Torus(JET) a stabilit un record în ceea ce privește fuziunea nucleară. A fost pentru prima dată când s-a putut menține o putere de fuziune semnificativă (11 MW pentru 5-6 secunde) cu un amestec de deuteriu-tritiu, și a stabilit un nou record de energie de fuziune de 59 MJ.

spot_img
Latest news
știri