12.5 C
București
sâmbătă, 4 mai, 2024

COP28 s-a încheiat cu un acord care prevede “tranziția progresivă” de la utilizarea combustibililor fosili, pentru limitarea încălzirii globale

Renunțarea la combustibilii fosili este ”ultima speranță pentru a evita o catastrofă climatică”

Summitul COP28 s-a încheiat cu un acord ce prevede “tranziția progresivă” de la utilizarea combustibililor fosili, pentru limitarea încălzirii globale, scrie Reuters, citat de Biziday.

Potrivit sursei citate, acordul aprobat de aproape 200 de țări solicită în mod specific “tranziția de la folosirea combustibililor fosili în sistemele energetice, într-un mod corect, ordonat și echitabil […] astfel încât până în 2050 să fie atins un nivel net zero de emisii poluante, în conformitate cu studiile oamenilor de știință”.

COP28 s-a încheiat cu un acord care nu are valoare juridică

În timpul ședinței, acordul a primit ovații din partea participanților din sală. 

Deși noul document nu are valoare juridică, este pentru prima dată în ultimele trei decenii (de când summit-ul este organizat) când națiunile au căzut de acord asupra unei tranziții de la folosirea petrolului, gazelor și cărbunelui – produse care reprezintă în prezent aproximativ 80% din energia globală – la surse de energie “verzi”.

Documentul mai recunoaște “necesitatea unor reduceri profunde, rapide și susținute ale emisiilor de gaze cu efect de seră, în conformitate cu obiectivul privind limitarea încălzirii globale la pragul de +1.5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale”.

Țările semnatare sunt responsabile de punerea în aplicare a măsurilor prin legislații și investiții naționale

Acordul încheiat la Dubai, după două săptămâni de negocieri dure, este menit să transmită un mesaj puternic investitorilor și oamenilor politici că lumea este acum unită în proiectul global de renunțare la combustibilii fosili.

Această acțiune este, potrivit experților, “ultima speranță pentru a evita o catastrofă climatică”.

Latest news
știri