4 C
București
vineri, 22 noiembrie, 2024

Imagini apocaliptice: Beijing, sub cerul poluării

Beijing a devenit un simbol al poluării, iar imaginile din acest week-end arată că ”evoluția” oamenilor reprezintă regresul naturii.

Capitala Republicii Populare Chineze, capitala cu peste 17 milioane de locuitori și una dintre cele mai poluate metropole este acoperită, din nou, de un smog dens.

Poluarea rămâne aceeași, doar culorile diferă.

Cerul din Beijing a fost fotografiat ca o boltă de culoare portocalie, în timp ce furtuna de nisip și poluarea au făcut subiectul știrilor.

Beijing, sub cerul portocaliu

O furtună masivă de nisip s-a alăturat poluării atmosferice deja ridicate. Metropola a fost acoperită de o culoare stranie, portocalie, fapt care a dus la noi măsurători ale calității aerului, relatează The Guardian.

Indicele calității aerului a înregistrat luni un rating ”periculos”, de 999. Cifra nu i-a oprit pe locuitori să-și desfășoare activitățile zilnice, inclusiv navetiștii fiind nevoiți să se deplaseze pentru a lucra prin aerul gros și întunecat din capitala Chinei.

Autoritățile meteorologice chineze au emis al doilea cel mai înalt nivel de alertă, cu puțin înainte de ora 7.30 dimineața. Un avertisment nou a fost emis și pentru nisipul și praful din regiunile deșertice.

Când indicele calității aerului (AQI) din Beijing a arătat 999, Tokyo a înregistrat 42, Sydney 17 și New York 26. Hong Kong și Taiwan au înregistrat valori ”moderate” de 66 și respectiv 87.

Presa din China a raportat că există cel puțin 341 de persoane dispărute în statul vecin, Mongolia.

Pe rețelele de socializare, mai mulți oameni au distribuit capturi de ecran ale altor indici ai calității aerului și au arătat citiri de peste 9.000, oficial „dincolo de index”.

Unii rezidenți din Ningxia, în vestul Chinei, au spus că s-au trezit în mijlocul nopții, de parcă nu mai puteau respira.

Furtunile de nisip sunt relativ frecvente în această perioadă a anului și sunt, de obicei, atribuite vânturilor care suflă peste deșertul Gobi, dar locuitorii au spus că nu au mai văzut un astfel de fenomen, de această severitate, de ani de zile.

Defrișare versus reîmpădurire

Defrișările la scară largă sunt, de asemenea, considerate un factor pentru furtunile de praf de primăvară, iar China a încercat să reîmpădurească și să restabilească ecologia regiunii pentru a limita cantitatea de nisip ajunsă în capitală.

Beijingul a plantat un ”mare perete verde” de copaci pentru a reuși să capteze praful. De asemenea, autoritățile au încercat să creeze coridoare aeriene care să canalizeze vântul și să permită evacuarea nisipului și a altor factori poluanți.

Beijingul și regiunile înconjurătoare au suferit niveluri ridicate de poluare în ultimele săptămâni, orașul fiind învăluit în smog în timpul sesiunii naționale a parlamentului care a debutat la începutul acestei luni.

Autoritățile din Tangshan, cel mai important oraș siderurgic din China și o sursă majoră de poluare în Beijing și Hebei, au declarat în cursul zilei de sâmbătă că vor fi aplicate sancțiuni întreprinderilor locale, în cazul în care acestea nu vor lua măsuri de urgență anti-smog.

spot_img
Latest news
știri