3 C
București
joi, 19 decembrie, 2024

Asociația ARCA: ”Incendiile din Deltă sunt provocate de oameni și duc la moartea animalelor. Viețuitoarele sunt incapabile să se îndepărteze din fața focului”

Dezastru ecologic: Localnicii din Deltă continuă să incendieze vegetația, invocând că este nevoie de ”igienizare”

La invitația Instituției Prefectului din județul Tulcea, organizația non-profit ARCA (Animal Rescue and Care Association) va participa astăzi, 15 martie, la o întâlnire unde vor fi purtate discuții despre statusul actual al cailor din Delta Dunării.

Asociația a precizat că la dialog vor participa mai multe autorități și persoane din domeniu, iar scopul acestor discuții este stabilirea unui acord asupra viitoarelor metode de gestionare responsabilă a acestor animale și a modului cum acestea vor fi implementate.

ARCA: ”Astăzi încheiem sezonul de vaccinare contraceptivă 2022-2023, după o săptămână intensă și grea petrecută în teren, pe toată întinderea Grindului Letea (10 000 ha)”

Prin intermediul unui comunicat, ARCA a precizat că, în urmă cu 3 săptămâni, membrii asociației au survolat Delta Dunării pentru a număra caii sălbatici.

O bună parte din această perioadă am fost însoțiți de către un reporter care a dorit să vadă cu propriii ochi realitatea din teren, realitate care de multe ori nu este cea care se vehiculează în media, prin birouri sau în discuții deschise”, au transmis membrii ONG-ului.

Sursă foto: FOUR PAWS/ARCA

În cadrul aceluiași comunicat, ARCA a readus în discuție problema incendiilor din Deltă, majoritatea provocate de oameni.

Astfel, reprezentanții au atenționat că, pe lângă dificultatea de a accesa și vaccina de la distanță caii din Grindul Letea, pe toată perioada au asistat la zeci de incendieri în Grind sau în zonele limitrofe precum Sulina.

Animal Rescue and Care Association: ”Ce am putut observa și din timpul survolului, în această perioadă, în toată Delta sunt incendii provocate de oameni”

Potrivit legii (OUG 195/2005 privind Protecția Mediului, aprobată de Legea 265/2006), incendierile au ca motivație a localnicilor, igienizarea și facilitarea regenerării vegetației.

Totuși, studiile de specialitate contrazic beneficiul acestor practici și le consideră un dezastru ecologic.

Sursă foto: FOUR PAWS/ARCA

Astfel de incendii duc la moartea animalelor mici, incapabile să se îndepărteze din fața focului (insecte, păsări, reptile, mamifere mici), produc emisii enorme de carbon, distrug plantele și semințele care au nevoie de stratul protectiv al vegetației moarte și fac imposibilă descompunerea naturală a vegetației ce oferă nutrienții necesari solului”, au transmis membrii organizației.

spot_img
Latest news
știri