1 C
București
luni, 18 noiembrie, 2024

Topirea calotelor glaciare din Antarctica: o cantitate catastrofală de apă ar putea ajunge în oceane

O treime din întreaga calotă glaciară din Antarctica riscă să se prăbușească în mare, anunță ultimele studii.

Universitatea din Reading a precizat că topirea este legată de temperaturile globale, temperaturi care se află într-o continuă creștere.

Topirea calotelor glaciare din Antarctica duce la creșterea nivelului oceanului planetar

Banchizele de gheață sunt tampoane importante care împiedică ghețarii de pe uscat să curgă liber în ocean și să contribuie la creșterea nivelului mării. Când se prăbușesc, este precum un dop uriaș care este scos dintr-o sticlă, permițând să se verse în mare cantități inimaginabile de apă din ghețari”, a declarat dr. Ella Gilbert, cercetător în cadrul Departamentului de Meteorologie al Universității din Reading, Marea Britanie, potrivit IFL Science.

De asemenea, Gillbert a mai adăugat că atunci când gheața topită se acumulează pe suprafața banchizelor de gheață le poate face să se fractureze și să se prăbușească spectaculos.

Cercetările anterioare au oferit o imagine mai amplă despre prezicerea declinului calotei de gheață din Antarctica, dar noul nostru studiu folosește cele mai noi tehnici de modelare pentru a completa detaliile mai fine și a oferi proiecții mai precise.

O cantitate catastrofală de apă ar putea ajunge în oceane

Singura soluție care ar împiedica topirea calotei glaciare rămâne limitarea creșterii temperaturii globale.

Constatările subliniază importanța limitării creșterii temperaturii globale, așa cum este stabilit în Acordul de la Paris, pentru a evita cele mai grave consecințe ale schimbărilor climatice, inclusiv creșterea nivelului mării”, a mai adăugat dr. Ella Gilbert.

Studiul a fost publicat în revista Geophysical Research Letters. În cadrul studiului, atât Gilbert, cât și colegii săi prezic că 34% din suprafața întregii gheți costale din Antarctica.

Este vorba despre o regiune de aproximativ o jumătate de milion de kilometri pătrați care ar putea risca să se destabilizeze la o creștere de 4° C a temperaturii globale, arată Descoperă.ro.

Dacă această creștere este limitată la 2° C, ar putea înjumătăți zona potențial expusă riscului și ar putea evita o cantitate catastrofală de apă care curge în oceane. Ambele scenarii sunt posibile în acest secol, de aceea „trebuie să abordăm criza climatică, iar importanța limitării creșterii temperaturilor rămâne vitală”, au atras atenția specialiștii.

spot_img
Latest news
știri