4.3 C
București
luni, 13 ianuarie, 2025

Moda are și o latură întunecată: să cumpărăm mai puțin și să fim atenți la ceea ce cumpărăm

Producția de haine, moda care se schimbă la minut și materialele textile de proastă calitate afectează sănătatea și natura.

Multe produse de îmbrăcăminte care sunt vândute în magazinele stradale dăunează speciilor – și nu vorbim despre impactul direct al comerțului cu blănuri, arată BBC Earth.

Cum afectează o bluză ieftină de cașmir stepa mongolă

Pajiștile din Mongolia, păstorii și animale sălbatice care trăiesc aici – speciile includ leopardul zăpezii, vulpea corsac și marmota bobak – sunt, în prezent, amenințate grav. Stepele au fost deja degradate din cauza schimbărilor climatice, a eroziunii rezultate a solului și a uscării lacurilor și râurilor.

În momentul de față, pășunatul excesiv provoacă un declin semnificativ. Studiile sugerează că 80% din degradarea cu 70% a pajiștilor se datorează pășunării excesive. Factorul principal care conduce această activitate? Cererea pieței globale pentru cașmir mai ieftin. În ciuda acestui fapt, Mongolia rămâne al doilea cel mai mare producător de cașmir din lume.

Moda, hainele, mașina de spălat și plasticul care ajunge în mări și oceane

Știm că volumul de plastic care pătrunde în oceane și căi navigabile a ajuns deja la niveluri catastrofale. Dar, mai puțin cunoscut este faptul că unul dintre traseele prin care plasticul ajunge în mări și în oceane este prin mașinile noastre de spălat. Când hainele din fibre sintetice (poliester, nailon, acril) sunt spălate într-o mașină, milioane de microfibre minuscule sunt eliberate prin intermediul stațiilor de tratare a apei în mare, râuri și lacuri. Fibrele conțin substanțe chimice toxice, care sunt parte din material.

Studiul ingestiei de microfibre din plastic de către organismele marine arată o ingestie de microfibre la o mare varietate de specii, inclusiv crabi, homari, pești, broaște țestoase, pinguini, foci, lamantini și vidre de mare. Microfibrele au fost găsite chiar și în alimentele pe care le consumăm. Această situație reprezintă cea mai  proastă veste pentru viața sălbatică: fibrele pot bloca tractul digestiv și pot deteriora mucoasa stomacului, ducând la imposibilitatea hrănirii pentru animalele acvatice.

Ce nu știm despre banala viscoză: este un produs obținut în urma defrișărilor

Celuloză de dizolvare sau celuloză de lemn decolorată este materialul de bază pentru viscoză și raion, fibre care sunt utilizate în multe articole de îmbrăcăminte de industria modei. Ceea ce nu știm este că materialul este adesea procurat de la copacii care cresc în păduri amenințate sau antice.

Aceasta înseamnă că hainele pe care le cumpărăm și le purtăm contribuie direct la defrișări și la distrugerea habitatelor.

În prezent, peste 150 de milioane de copaci sunt tăiați pentru a fi transformați în haine. În ciuda câtorva mărci de renume care adună vâscoză din păduri certificate în mod durabil, numărul copacilor tăiați pentru vâscoză crește în pădurile din Indonezia, Canada și Amazon.

Defrișarea are, de asemenea, un impact asupra schimbărilor climatice, deoarece carbonul este stocat în copaci. Iată de ce moda este dăunătoare: habitatele forestiere găzduiesc populații de biodiversitate de mii de specii, multe fiind deja rare și pe cale de dispariție.

Cât de multa apă este consumată în fabricarea unui articol de îmbrăcăminte?

Doar pentru că bumbacul nu este o fibră artificială, nu înseamnă că este durabil. De fapt, bumbacul a devenit una dintre cele mai nesustenabile culturi de pe planetă. Pentru început, folosește foarte multă apă pentru a fi produs, ceea ce contribuie la deficitul de apă dulce pe tot globul.

Pentru a face un singur tricou din bumbac poate fi nevoie de 2.700 de litri de apă. În Kazahstan, acest lucru a dus la distrugerea Mării Aral și a speciilor sale de locuitori. În plus, fabricarea bumbacului necesită niveluri ridicate de pesticide și alte substanțe chimice periculoase, care se scurge în căile navigabile și în sol.

Producția de bumbac este responsabilă pentru 22,5% din utilizarea insecticidelor la nivel global. În lumina predicțiilor recente despre declinul insectelor, acest lucru face ca un proces mai durabil să fie și mai urgent.

Moda se schimbă, dar schimbarea distruge natura

În ultimii ani, comercianții au crescut numărul colecțiilor de modă pe care le lansează în fiecare sezon. Unele magazine stradale adaugă articole de îmbrăcăminte noi de mai multe ori pe săptămână.

Acest aspect face parte din cultura ieftină, cunoscută sub numele de „modă rapidă”. În fiecare an, se produc 100 de miliarde de articole de îmbrăcăminte noi fabricate din fibre noi, multe dintre acestea ajungând în curând în depozitele de deșeuri. Acest lucru are ca rezultat o amprentă de carbon enormă.

Poliesterul și nailonul, de exemplu, sunt fabricate cu combustibili fosili. De asemenea, producția de bumbac necesită o cantitate semnificativă de dioxid de carbon. ”Moda rapidă” duce, de asemenea, la poluarea cu un nivel periculos de ridicat de substanțe chimice care se scurge în mediul nostru.

O rochie ar putea costa câteva lire sterline pentru consumator, dar există un cost ascuns pentru mediul înconjurător, atât pentru lucrătorii cu salarii reduse în condiții proaste, cât și pentru ecosisteme și alte specii.

Totuși, moda rămâne parte din viață. Dar ce putem face pentru a proteja mediul?

Există câteva materiale disponibile, care sunt ”prietenoase” cu natura.

Cu toate acestea, pe lângă alegerea unui material de calitate, putem, pur și simplu, să cumpărăm mai puțin și să fim mai atenți la ceea ce cumpărăm.

– Putem împrumuta din hainele noastre prietenilor sau familiei. Sau putem alege să le donăm, în momentul în care nu le mai folosim;

– O altă soluție ar fi să ”reparăm” îmbrăcămintea sau încălțările ușor uzate. E mult mai economic decât să cumpărăm unele noi și mult mai eco decât să le aruncăm;

– Să învățăm să căutăm mărci durabile și articole de calitate, care vor dura mai mult.

spot_img
Latest news
știri