11.3 C
București
vineri, 17 mai, 2024

Platforma InfoClima: ”Iluminatul în locuințele noastre contează și poate face o diferență”

Cantitatea și calitatea luminii naturale din apartament depind de orientarea și dimensiunea ferestrelor, precum și de proprietățile sticlei utilizate

Un articol semnat de Flavia Nacu și Dalia Stoian de la EfDen, publicat pe platforma InfoClima, evidențiază importanța sistemelor de iluminat natural în locuințele noastre și impactul acestora asupra vieții de zi cu zi.

Lumina naturală reprezintă un factor crucial în designul energetic al clădirilor

În absența ferestrelor și a iluminatului natural, consumul total de energie electrică ar crește de până la 5 ori.

Sistemele de iluminat natural utilizează lumina provenită direct de la soare, dispersată de nori sau reflectată de mediul înconjurător pentru a ilumina clădirile în timpul zilei.

Platforma InfoClima: ”Utilizată în mod corespunzător, lumina naturală poate reduce consumul de energie electrică pentru iluminat cu 16-20%”

Iluminatul natural poate crește productivitatea la locul de muncă cu până la 18% și performanța elevilor la școală cu până la 5-14%, în timp ce în magazine vânzările pot crește cu 15-40%. De asemenea, accesul la ferestre cu vedere către mediul exterior poate îmbunătăți funcțiile cognitive și memoria cu 10-25% și poate scădea perioada de spitalizare cu 8.5%”, au transmis autorii articolului.

Cercetările științifice au demonstrat că iluminatul natural poate îmbunătăți productivitatea la locul de muncă cu până la 18% și performanța elevilor în școală cu până la 5-14%, printre alte beneficii. Iluminatul natural are un impact vital asupra sănătății și bunăstării noastre.

Prin utilizarea înțeleaptă a luminii naturale în designul și amenajarea locuințelor și clădirilor, putem obține multiple avantaje, cum ar fi:

Reducerea consumului de energie electrică;

Îmbunătățirea performanțelor cognitive;

Protejarea mediului înconjurător.

spot_img
Latest news
știri