7 C
București
sâmbătă, 21 decembrie, 2024

Parlamentul European, sesizat cu privire la uciderea ursului brun din România

Agent Green: „Urșii bruni sunt sacrificați în România din cauza lipsei măsurilor de conservare și pentru a satisface nevoia vânătorului de trofee”

Agent Green anunță că, miercuri, 14 mai, a sesizat Parlamentul European în privința uciderii ursului brun din România. Adresându-se Președintelui Parlamentului European, reprezentanții organizației fac referire la faptul că planul național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România, aprobat prin Ordinul ministrului mediului nr. 625/2018, nu a fost niciodată pusă în aplicare. Pe de altă parte, spun aceștia, acte normative adoptate începând cu anul 2021 pun specia în pericol.

„Ca urmare a propagandei guvernamentale conform căreia urșii bruni sunt foarte periculoși și ucigași cu sânge rece, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a propus recent un ordin pentru uciderea a 486 de urși bruni,” se arată în petiție.

„Urșii bruni sunt sacrificați în România din cauza lipsei măsurilor de conservare și pentru a satisface nevoia vânătorului de trofee. Afacerea Arthur din aprilie 2021 este un exemplu foarte bun al petrecerilor ilegale de vânătoare organizate în România,” adaugă Agent Green

Petiția face referire și la legislația privind uciderea urșilor bruni de către o echipă care, spun reprezentanții organizației, nu este echipată sau pregătită corespunzător. Aceștia, conform petiției, pot omorî ursul dacă acesta doar pare periculos:

„Legislația menționată permite uciderea urșilor bruni de către o echipă formată dintr-un reprezentant al fondului de vânătoare și un jandarm, un reprezentant al primăriei și un medic veterinar, care nu au expertiză anterioară, nu dețin echipament, substanțe de uz veterinar și nu sunt instruiți să intervină în astfel de situații în care este necesară capturarea, tranchilizarea sau eventual eutanasia unor urși. Au voie să omoare dacă ursul PARE a fi periculos, atât în ​​interiorul localităților, cât și în mediul lor natural, indiferent de vârsta ursului. Această practică are loc în siturile Natura 2000 și încalcă Directiva Habitate.”

Agent Green: Ordinul se bazează pe un studiu care este doar preliminar

Studiul, spun activiștii, nu aduce soluții reale, incriminând urșii, doar, și clasificându-i drept specii periculoase. El nu analizează măsurile de prevenire și conservare.

„În același timp, acestui studiu îi lipsește complet o evaluare a impactului uciderii celor 486 de urși, o evaluare științifică a populației de urși lipsește cu desăvârșire și, de asemenea, o analiză a cauzelor care duc la conflictele om-urs pentru a determina cele mai adecvate metode de prevenire, lipsește, de asemenea,” adaugă aceștia.

Foto: Anthony Renovato, Unsplash

Activitățile de vânătoare ale ursului brun, care sunt ilegale conform legislației UE în vigoare, duc la conflicte om-urs, conform Agent Green

Cele din urmă sunt provocate de intervenția vânătorilor în habitatele naturale ale ursului brun, se arată în petiție.

Autoritățile române, spun activiștii, ar trebui să abordeze cauzele fundamentale ale unor astfel de întâlniri. Vânătoarea ilegală în zonele protejate, exploatarea forestieră care distruge habitatul urșilor fără a fi reparat, sunt astfel de cauze. Ele îi împing pe urși către așezările umane.

„Vă rugăm să abordați această problemă în cadrul comisiei pentru petiții și, prin aceasta, să ajutați la protejarea habitatelor naturale pentru urși din România. Ne bazăm sincer pe înțelegerea deputaților în Parlamentul European și pe voința lor de a aborda la nivelul UE problema serioasă a vânătorii, precum și problema la fel de serioasă a autorităților naționale care contravin în mod voluntar și cu bună știință obligațiilor UE pentru conservarea naturii,” se precizează în încheierea petiției.

Textul integral al acesteia poate fi accesat aici.

spot_img
Latest news
știri