2.8 C
București
duminică, 22 decembrie, 2024

S-a adoptat Legea vânătorii, în vederea măsurilor de gestionare a populației de urși din România

Camera Deputaților a adoptat Legea Vânătorii.

Legea vânătorii a fost adoptată, luni, 15 iulie 2024, de Camera Deputaților. Parlamentarii s-au reunit într-o sesiune extraordinară pentru a aviza măsurile de gestionare a populației de urși din România.

Legea a trecut cu 214 voturi pentru, 7 împotrivă și 23 de abțineri. Un deputat nu a votat.

Completările și modificările aduse Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006 vizează prevenirea atacurilor urșilor asupra oamenilor și a pagubelor produse de animale. 426 exemplare de urs brun care reprezintă nivelul de prevenţie la nivel naţional ar urma să fie împușcate în următoarea perioadă. De asemenea, alte 55 de exemplare vor fi împușcate, ca nivel de intervenție la nivel național.

Parlamentarii au fost chemați din vacanță după ce un urs a ucis o tânără, în circumstanțe care încă mai ridică semne de întrebare, pe Jepii Mici din Munții Bucegi.

Legea Vânătorii, adoptată. Precizările premierului Ciolacu

Pe marginea acestui subiect s-a exprimat inclusiv premieru României, Marcel Ciolacu, la finalul săptămânii trecute.

„Am discutat cu preşedintele Camerei Deputaţilor, ştiam că există un proiect în Parlament şi este un amendament făcut de domnul Tanczos Barna, ştiţi foarte bine că la Senat unii au votat, unii nu au votat. Domnul Simonis a avut această discuţie cu partenerii de guvernare să creăm majoritate să votăm şi în Camera Deputaţilor, nu s-a ajuns la un acord, dar, între timp, ne-am asumat ţinând cont de această tragedie. Acea lege trebuie să treacă. Domnul Simonis imediat a convocat Parlamentul luni în sesiune extraordinară.

Va trebui implicare foarte mare a Romsilva, AJVPS-urile, ministrul Mediului, dar am văzut că el va urma pe baza acestei legi să emită nişte ordine de ministru. În zonele cu astfel de pericole, în zone turistice trebuie intervenit. Nu putem nici să intervenim… fiecare vânător îşi ia puşca de acasă şi plecăm sau un primar spune când se împuşcă ursul, adică trebuie să avem un pic de logică.

Sunt prea mulţi urşi. Ei când sunt foarte mulţi într-o singură zonă devin animale dominante şi celelalte animale migrează. Normal că rămân fără mâncare şi atunci coboară, fiind animal dominant. Este o măsură rapidă, nu poţi să rămâi expus în zonele turistice. Să vedem aglomeraţiile exacte, în zonele mai ales expuse, cu turişti. Ministrul Mediului va ieşi după votul de luni şi va explica paşii următori pe care trebuie să îi facă“, a zis Marcel Ciolacu.

spot_img
Latest news
știri