2.7 C
București
joi, 26 decembrie, 2024

Estul și sudul României se vor confrunta cu o scădere de 20% a resurselor de apă

Declarațiile au fost făcute de ministrul Mircea Fechet

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că România se confruntă anual cu inundații și secetă sau cu o combinație a acestor fenomene extreme.

Conform ministrului, toate prognozele pe termen lung indică o reducere cu 20% a resurselor de apă disponibile în partea estică și cea sudică a țării.

Mircea Fechet a participat la cea de-a 29-a Conferință a Părților la Convenția-cadru a Națiunilor Unite referitoare la Schimbările Climatice (COP29)

În cadrul intervenției sale privind pregătirile pentru a 29-a Conferință a Părților la Convenția-cadru a Națiunilor Unite referitoare la Schimbările Climatice (COP29), demnitarul român a subliniat că UE poate consolida poziția de lider mondial în combaterea schimbărilor climatice, sporindu-și influența în negocieri și formând agenda globală privind schimbările climatice.

Ministrul Mediului din România: ”Ar trebui să subliniem angajamentul UE privind echitatea în acţiunile în domeniul climei”

Ar trebui să evidenţiem capacitatea UE de a adapta politicile ca răspuns la provocările economice pentru a ne asigura că obiectivele climatice sunt îndeplinite fără a compromite competitivitatea economică, cum ar fi mecanismele de ajustare a frontierelor în materie de carbon şi stimulentele pentru practici de afaceri durabile. Totodată, ar trebui să subliniem angajamentul UE privind echitatea în acţiunile în domeniul climei, asigurându-ne că ţările dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare împărtăşesc aceleaşi responsabilităţi şi beneficii”, a spus Mircea Fechet, citat de G4 Media.

Mircea Fechet: ”Considerăm că această politică ar trebui să fie dezvoltată în jurul cadrului existent, şi anume, Directiva Cadru privind Apa şi Directiva privind Inundaţiile şi să includă elementele specifice din Green Deal”

Această politică ar trebui să continue să fie dezvoltată la nivelul bazinului fluvial, inclusiv al bazinelelor transfrontaliere. Pe de altă parte, aspectele privind seceta şi deficitul de apă trebuie mai mult abordate de politicile viitoare şi corelate cu gestionarea mai înţeleaptă şi mai atentă a apei. În plus, politica de rezilienţă a apei trebuie să fie conectată cu politica de poluare zero a apei”, a subliniat demnitarul român, potrivit sursei citate.

spot_img
Latest news
știri