31 C
București
marți, 15 iulie, 2025

Un ou pe săptămână scade considerabil riscul de a dezvolta Alzheimer

Studiile arată că gălbenușul, bogat în colină, protejează memoria și sănătatea creierului, în ciuda miturilor despre colesterol

Potrivit specialiștilor citați de Adevărul, consumul unui singur ou pe săptămână ar putea scădea riscul de Alzheimer cu până la 47%.

În România, peste 300.000 de oameni suferă de demență, majoritatea fiind afectați de Alzheimer.

În egală măsură, numărul cazurilor este în continuă creștere la nivel mondial.

Un ou pe săptămână protejează creierul: colina din gălbenuș reduce riscul de demență

Un studiu publicat în 2024 în prestigiosul Journal of Nutrition vine cu o concluzie surprinzătoare: consumul a doar un ou pe săptămână poate reduce riscul de a dezvolta demență cu până la 47%.

Ce face că ouăle să fie atât de speciale încât să fie considerate aliați puternici ai sănătății creierului? Răspunsul stă într-un nutrient esențial: colina.

Este esențial să înțelegem de ce mulți oameni aleg să consume doar albușul, crezând că gălbenușul este dăunător. Însă tocmai gălbenușul conține colina — o substanță vitală pentru sănătatea creierului”, spune cardiologul spaniol dr. Aurelio Rojas.

Colina din ouă sprijină memoria, iar miturile despre colesterol sunt tot mai demontate

Colina este crucială pentru sinteza acetilcolinei, un neurotransmițător esențial implicat în procese precum memoria, învățarea și concentrarea.

Multă vreme, ouăle au fost considerate ”dușmani” din cauza conținutului de colesterol.

Totuși, știința modernă a demontat mare parte din aceste mituri, arătând că, pentru majoritatea oamenilor, consumul de ouă are un impact neînsemnat asupra nivelului de colesterol din sânge.

Mai mult, oferă numeroase beneficii nutriționale, mai punctează sursa citată.

Latest news
știri