30.6 C
București
marți, 15 iulie, 2025

Prețul ascuns al tehnologiei: China își sacrifică oamenii și mediul pentru pământurile rare

BBC dezvăluie efectele devastatoare ale exploatărilor: peisaje toxice, ape contaminate și localnici bolnavi, în timp ce autoritățile ezită să oprească expansiunea minelor ilegale

În spatele fiecărui smartphone, televizor, sistem militar sau mașină electrică se dă o bătălie pentru pământuri rare.

În prezent, China este lider incontestabil în extracția acestor metale, dar plătește un preț uriaș pentru acest avantaj, transmite Adevărul, citat de Radio Eco Natura.

BBC dezvăluie cum exploatarea pământurilor rare devastează mediul și comunitățile din China

Un reportaj BBC scoate la iveală efectele devastatoare pe care le are exploatarea pământurilor rare asupra mediului și comunităților locale din China.

În nordul țării, la marginea districtului Bayan Obo din regiunea Mongolia Interioară, se întinde un peisaj sumbru: o vastă suprafață de pământ cenușiu, de unde se înalță nori negri de praf.

Aici se găsește cea mai mare mină de pământuri rare din lume, care concentrează jumătate din rezervele globale ale acestui grup de metale.

Aceste elemente sunt vitale pentru aproape orice dispozitiv electric modern: de la smartphone-uri, panouri solare și boxe bluetooth, până la computere, televizoare, echipamente medicale și vehicule electrice.

În ciuda bolilor grave, autoritățile refuză să stopeze exploatările ilegale

Reporterii BBC au descoperit lacuri artificiale pline cu nămol radioactiv, soluri contaminate, ape poluate și localnici cu boli grave precum cancer sau malformații congenitale.

În ciuda eforturilor la nivel de declarații ale autorităților chineze de a înăspri reglementările și de a închide exploatările ilegale, operațiunile miniere continuă să se extindă.

Statisticile arată că pentru fiecare tonă de pământuri rare extrase se generează aproximativ 2.000 de tone de deșeuri toxice, mai transmite sursa citată.

China încearcă să repare daunele goanei după pământuri rare, dar oamenii de știință avertizează că pericolul persistă

În deceniile dinainte de 2010, localnicii au fost diagnosticați cu deformări ale oaselor și articulațiilor cauzate de excesul de fluor în apă și toxicitate acută cu arsen.

China încearcă acum să limiteze daunele provocate asupra mediului de goana după pământuri rare, dar oamenii de știință avertizează că, indiferent de unde sunt extrase aceste metale, fără soluții adecvate, peisajele și viețile oamenilor vor fi puse în pericol.

Latest news
știri