-0.7 C
București
luni, 18 noiembrie, 2024

UE a stabilit cotele de pescuit pentru anul 2023. Consiliul Europei vrea să refacă stocurile de pește

Anul 2023 va însesmna mai multă atenție din partea Uniunii Europene în ceea ce privește pescuitul.

Miniştrii responsabili cu Pescuitul din cele 27 de state membre UE au aprobat cotele de pescuit în Oceanul Atlantic, Marea Nordului, Marea Mediterană şi Marea Neagră pentru 2023, precum şi pentru anumite stocuri de specii de adâncime pentru 2023 şi 2024, transmite AFP.

În Marea Neagră, „capturile totale admisibile” (TAC) şi cotele tranzitorii existente pentru calcan vor fi reportate pentru 2023. De asemenea, Uniunea Europeană a decis să reporteze cota neutilizată de calcan ade 22,5 de tone din 2021 în 2023, astfel cum s-a stabilit în cadrul planului multianual revizuit de gestionare pentru această specie. Cotele la şprot vor rămâne la nivelul din 2022, mai notează sursa amintită.

 „După cum am dovedit, Consiliul este hotărât să conserve şi să refacă stocurile de peşte la niveluri durabile şi, în acelaşi timp, să protejeze viitorul comunităţilor care depind de pescuit”, a declarat ministrul ceh al Agriculturii, Zdenek Nekula.

Acordul privind cotele la pescuit pentru anul 2023, include limite de captură, cunoscute şi sub denumirea de „capturi totale admisibile” (TAC), pentru peste 200 de stocuri comerciale de peşte. Peste 100 dintre aceste stocuri din Oceanul Atlantic şi din Marea Nordului sunt gestionate alături de Regatul Unit.

Cotele de pescuit, stabilite de UE. Limite de captură provizorii până în martie 2023

Întrucât discuţiile privind consultările bilaterale UE-Regatul Unit şi UE-NO privind stocurile comune de peşte sunt încă în curs, miniştrii au convenit asupra unor limite de captură provizorii pentru primele trei luni ale anului 2023, până la stabilirea unui acord final. Aceste limite provizorii de captură includ o reportare temporară a posibilităţilor de pescuit existente pentru primele trei luni, cu un raport de 25% faţă de nivelurile TAC din acest an, pentru a acoperi primul trimestru al anului 2023.

Miniştrii decid limite de captură pentru stocurile comerciale de peşte pentru anul următor și cu cotele naţionale pentru fiecare specie. Stocurile vizate sunt cele pe care UE le gestionează pe cont propriu, dar și cu ţările vecine din afara UE sau prin acorduri încheiate în cadrul organizaţiilor regionale de gestionare a pescuitului (ORGP).

Dispoziţiile se vor aplica retroactiv de la 1 ianuarie 2023, iar Regulamentele se vor publica în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Avem pește și fonduri. România trebuie doar să utilizeze resursele eficient

România va beneficia de 232 de milioane de euro pentru următorii şase ani, prin Fondul european pentru afaceri maritime, pescuit şi acvacultură, contribuţia UE reprezentând 162,4 milioane de euro, a transmis Comisia Europeană. Banii vor fi alocaţi pentru investiţii pentru respectarea obligaţiei de debarcare şi modernizarea infrastructurii de pescuit, eficienţa energetică şi decarbonizarea pescuitului şi acvaculturii, sprijin pentru pescuitul costier la scară mică; investiţii în proiecte de acvacultură durabilă, dar și precum şi diverse acţiuni care contribuie la obiective de conservare.

Citește și: Situație neobișnuită în Bihor. Piranha în Crișul Repede

spot_img
Latest news
știri