Activiștii de mediu ai zilelor noastre nu se pot laudă că au inventat fenomenul protejării naturii și animalelor. Între anii 1451 și 1536, guru Jambeshwar Bhagavan a întemeiat o comunitate vishnuita care au luat numele de Bishnoi. Ei au devenit celebri prin faptul că sunt cei mai hotărâți apărători ai mediului din lume. Membrii comunității sunt localizați în India, în Rajasthan(Jodhpur și Bikaner) și Haryana și chiar iau foarte în serios fenomenul protejării naturii, fără să ceară vreun ban în schimb.
Femeile Bishnoi alapteaza puii de antilopă
Comunitatea Bishnoi a apărut în urmă unui vis pe care l-a avut un individ numit Jambeshwar, în care i s-a dezvăluit că seceta de care suferă comunitatea este cauzată de intervenția omului în natură. Apoi a emis 29 de legi( “bishnoi” înseamnă 29 în hindi) care interzic celor din comunitate să ucida animale, să doboare copaci și să folosească lemne pentru rug. Comunitatea venerează animalele, pe care le consideră sacre, iar animalul lor favorit este antilopă. De altfel, ei chiar cred că sufletul lor se va reîncarna după moarte într-o antilopă. Mamele Bishnoi alăptează puii acestui animal, în cazul în care femela este moartă.
Starul Salman Kahn a fost arestat pentru două antilope ucise
Însă, aceștia au devenit celebri protejând copacul sacru Khejri pe care l-au protejat, în trecut, cu prețul vieții a 363 de membri care s-au lăsat decapitați de aceia care voiau să defrișeze pădurile de pe lângă așezările lor, pentru foc. Au considerat că „un cap tăiat valorează mai puțin decât un copac doborât.” După acest episod, care a ajuns la urechile Maharajahului vremii, în zonă s-au interzis vânătoarea și defrișările.
Regulile se păstrează și astăzi, iar membri comunității continuă să facă aceleași sacrificii pentru natură. În 1996, un sătean s-a lăsat ucis de un braconier care voia să omoare o gazelă, iar doi ani mai târziu, celebrul actor bollywoodian, Salman Kahn a fost arestat pentru uciderea a două antilope.