17.1 C
București
luni, 6 mai, 2024

Polenizarea plantelor dependente de insectele nocturne este amenințată de poluarea aerului

Peste 70 de specii de polenizatori sunt pe cale de dispariţie

Conform unui studiu publicat în revista Science, polenizarea plantelor dependente de insectele nocturne, cum ar fi fluturii de noapte, este amenințată de poluarea aerului, transmite Agerpres.

Cercetarea, realizată de o echipă de la Universitatea din Washington, Statele Unite, arată că un anumit poluant din aer, în special prezent pe timp de noapte, afectează semnificativ capacitatea acestor polenizatori de a detecta mirosurile florale.

Concluzia se aliniază cu constatările recente privind impactul negativ al poluării asupra biodiversității, care nu se limitează doar la poluarea atmosferică, ci include și poluarea sonoră și luminoasă, toate fiind generate de activitățile umane

Aceste influențe nu numai că afectează sănătatea noastră, ci și funcționarea ecosistemului prin intermediul plantelor și polenizatorilor, a subliniat Jeff Riffell, profesor de biologie și coautor al studiului, într-o declarație pentru AFP.

În timp ce cercetările anterioare au evidențiat impactul poluanților atmosferici asupra polenizatorilor diurni, precum albinele, acest studiu se concentrează pe efectele radicalei nitrat (NO3), un poluant mai ales prezent pe timp de noapte, asupra mirosului florilor.

Radicalul nitrat se formează când dioxidul de azot, rezultat din arderea combustibililor fosili sau din arderile naturale, intră în contact cu ozonul din atmosferă.

Spre deosebire de dioxidul de azot sau de ozon, radicalul nitrat are particularitatea de a fi degradat rapid de lumina soarelui şi, prin urmare, este prezent mai ales noaptea.

Studiul evidenţiază astfel efectul negativ al acestei poluări atmosferice asupra activităţii polenizatorilor nocturni, într-un moment în care insectele polenizatoare sunt în pericol în întreaga lume

Aproximativ trei sferturi dintre cele peste 240.000 de specii de plante cu flori depind de polenizatori, iar peste 70 de specii de polenizatori sunt pe cale de dispariţie sau ameninţate, subliniază profesorul Riffel.

Echipa sa a constatat, prin simulări pe computer, că o mare parte din Europa, Orientul Mijlociu, Asia Centrala şi de Sud, precum şi Africa de Sud, sunt regiunile probabil cele mai afectate de acest fenomen.

Latest news
știri