12.8 C
București
joi, 25 aprilie, 2024

787 de hectare de păduri din judeţul Hunedoara, introduse în Catalogul naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine

Hunedoara ajunge în top, numărându-se printre judeţele cu cele mai mari suprafeţe de păduri virgine şi cvasivirgine din România.

Aproximativ 787 de hectare de păduri din judeţul Hunedoara, aflate în masivele Retezat şi Parâng, vor fi introduse în Catalogul naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine, informează Ministerul Mediului.

Această propunere a venit din partea WWF, Programul Dunăre-Carpaţi. Propunerea a primit aviz favorabil de la Garda Forestieră Timişoara şi a fost înaintată către Comisia tehnică de avizare pentru silvicultură.

Suprafeţele, aflate în proprietatea publică a statului, sunt localizate pe raza Ocolului Silvic Retezat (trupurile de pădure Lăpuşnicul Mic, Bârnău şi Izvorul Bucurei) şi a Ocolului Silvic Petroşani (trupurile Silvei, Mija Mare, Mija, Jieţ şi Ursului)”, a informat Ministerul Mediului.

De asemenea, un raport publicat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor arată că alte 1805 hectare de pădure sunt în momentul de faţă în curs de analiză şi evaluare, în cadrul procesulul de identificare şi introducere în Catalogul naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine de noi suprafeţe.

Hunedoara: lucrările sau activităţile umane sunt interzise

Prezența omului va fi limitată, deoarece pădurile incluse în Catalog sunt supuse unei protecţii stricte. Astfel, nu sunt permise nici un fel de lucrări sau activităţi umane care le pot afecta.

Singurele activităţi permise sunt cele de cercetare, educaţie şi de vizitare, dar şi acestea sunt permise doar cu condiţia să nu afecteze naturalitatea pădurilor respective”, a adăugatMinisterul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

În judeţul Hunedoara au fost cartografiate până în prezent 190 de hectare de păduri virgine şi peste 4.220 hectare de păduri cvasivirgine, cele mai multe suprafeţe de pădure fiind în Retezat.

Pădurile virgine din judeţul Hunedoara se află în zona Valea Buţii şi sunt proprietate privată, potrivit Catalogului publicat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, precizează Adevărul de Hunedoara.

Latest news
știri