0.4 C
București
luni, 18 noiembrie, 2024

Un viitor nu foarte optimist: valuri de căldură și secetă extremă

Traversăm o criză climatică, ne-am obișnuit cu valurile de căldură, cu seceta, cu incendiile și cu ideea că suntem responsabili pentru schimbările climatice.

Seria de secete și valurile de căldură severă cu care Europa se confruntă încă din 2014 reprezintă o culme. Este un punct maxim pe care l-am atins, iar cercetările arată că acest fapt este cel mai grav din ultimii 2000 de ani.

Valurile de căldură au avut consecințe devastatoare, au spus cercetătorii, provocând mii de decese chiar și în rândul tinerilor, distrugând culturile și ducând la incendii de pădure. Nivelurile scăzute ale râurilor au oprit traficul maritim, precizează The Guardian.

Valuri de căldură, secetă și anotimpuri decalate

Și nu, nu ne oprim aici. Oamenii de știință care studiază schimbările climatice anunță valuri de căldură secetă în viitor.

Cercetătorii au exclus activitatea vulcanică și ciclurile solare ca fiind cauzele acestei tendințe pe termen lung și consideră că modificările subtile ale orbitei Pământului ar fi una din cauze.

Suntem cu toții conștienți de grupul de veri extrem de calde și uscate pe care le-am avut în ultimii ani”, a spus prof. Ulf Büntgen, de la Universitatea Cambridge, care a condus studiul.

Rezultatele noastre arată că tot ceea ce am experimentat este un fapt unic. Seria este fără precedent în ultimii 2.000 de ani.”

Oamenii de știință au adăugat că schimbările climatice vor deveni mai frecvente, fapt devastator pentru agricultură, ecosisteme și pentru noi, ca societate.

Prof. Mrislav Trnka, de la centrul de cercetare CzechGlobe din Brno, care a făcut parte din echipa de studiu, a declarat că o secetă permanentă este deosebit de alarmantă pentru agricultură și silvicultură.

Analize pe lemn de stejar pentru a determina nevoia de apă a copacilor pe perioada de secetă extremă

Au fost analizate inelele copacilor (care datează încă din imperiul roman) cu scopul de a stabili un precedent. Studiul, care a fost publicat în revista Nature Geoscience, a analizat 27.000 de inele de la 147 de stejari.

Astfel, s-au folosit măsurători ale izotopilor de carbon și oxigen pentru a arăta de câtă apă aveau nevoie copacii pe perioada de secetă. Acest lucru a arătat că frecvența ridicată a secetelor europene recente a fost fără precedent, chiar în comparație cu secetele istorice severe, cum ar fi cea de pe perioada Renașterii.

Probele de lemn provin din Republica Cehă și Bavaria, Germania, și reprezintă condițiile climatice din Europa centrală. Temperaturile ridicate au fost principala cauză a secetei recente și au fost observate, de asemenea, în toată Europa.

spot_img
Latest news
știri