11.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Declic: ”Roșia Montană e sit UNESCO, nu un crater imens înconjurat de un lac de cianură”

”A contat enorm și un alt drept al nostru, al tuturor: acela de a merge în instanță și a cere să ni se facă dreptate”, au transmis membrii comunității Declic

Comunitatea Declic a salutat decizia justiției din România în ceea ce privește salvarea Roșiei Montane: victoria a fost posibilă pentru că legea a fost de partea celor responsabili, de partea celor care militează și vor continua să protesteze pentru conservarea naturii din România.

Mii de oameni au cerut respectarea drepturilor câștigate după Revoluție: dreptul la proprietate, la un mediu sănătos, la liberă exprimare și la protest.

Oamenii care protestează pașnic nu sunt infractori: semnează petiția!

Membrii organizației au ținut să reamintească faptul că mina nu s-a deschis niciodată pentru că mai multe ONG-uri s-au judecat cu statul român.

Sunt oameni, organizații și asociații care nu au abandonat lupta și care au dat dovadă de implicare până în ultima clipă, până în momentul în care au câștigat procesul.

Drepturile nu se obțin doar în instanță, ci și în stradă, prin intermediul protestelor

Roșia Montană nu e singurul exemplu care mă face să zâmbesc cu toată fața. Așa am oprit în 2019 o altă mină de aur cu cianuri. De data aceasta la Certej, tot în munții Apuseni. Am aflat în al doisprezecelea ceas că o altă companie minieră obținuse primele autorizații necesare și începuse să construiască drumurile și platformele industriale. Nu mai era timp pentru o mobilizare extraordinară ca la Roșia Montană și nici pentru organizarea localnicilor într-un grup de inițiativă. Dar nu era totul pierdut. Mai aveam un as în mânecă: să mergem din nou în instanță, în fața judecătorilor. Și am câștigat și de această dată”, a transmis o membră a organizației Declic.

Dreptate cerută în Piața Victoriei

Mobilizarea societății civile a fost pe măsură: prin lansarea unei petiții care a ajuns în presa națională, au fost semnate scrisori deschise alături de sute de organizații.

Toate acestea au ajutat la organizarea protestului care a avut loc în data de 4 martie, în Piața Victoriei din București.

Latest news
știri