17.1 C
București
joi, 19 septembrie, 2024

Investiție în Târgu Mureș: o fabrică de cărămidă va deveni parc natural protejat

O zonă verde, un parc natural protejat, în mijlocul unui oraș. S-ar putea întâmpla la Târgu Mureș, unde ar fi amplasat pe locația fostei Fabrici de Cărămidă din cartierul Mureșeni.

Vorbim constant despre importanța spațiilor verzi, despre necesitatea de a avea și natură, nu numai betoane și despre cum orașele pot și trebuie să devină din ce în ce mai pline de natură. Dacă în București există deja parcul Văcărești, e momentul ca și alte orașe să integreze natura, în mijlocul lor.

Parc natural protejat, situat chiar în mijlocul orașului

Astăzi la Târgu Mureș am vizitat o locație deosebită, care a fost prezentată de domnul primar, Soos Zoltan, o locație unde am văzut mediul natural în mijlocul orașului. Este vorba despre lacul de lângă Fabrica de Cărămidă, o potențială arie naturală protejată urbană. Avem în București Parcul Văcărești, pe care l-am vizitat săptămânile trecute. Această locație seamănă foarte mult cu ceea ce se dorește și în București, o arie naturală aflată în mijlocul orașului. Este o posibilitate nu doar pentru cei din Târgu Mureș, dar și pentru celelalte persoane care vin în vizită în această regiune, de a avea în imediata vecinătate a blocurilor, a hotelurilor, a caselor, o zonă de recreeze în care copiii pot veni și pot intra în contact direct cu natura, cu păsările, cu lacurile”, a spus ministrul Mediului, într-o conferință de presă susținută vineri, 14 mai.

Primul pas pentru realizarea acestei idei e trecerea drepturilor de administrare al spațiului de la Ministerul Energiei către Primăria municipiului Târgu Mureș.

Ar urma ecologizarea zonei, rezolvarea problemelor sociale adiacente și obținerea finanțărilor. Acestea ar urma să fie făcute atât prin Programul Național de Redresare și Reziliență, cât și prin Administrația Fondului pentru Mediu.

Important este faptul că proiectul, în sine, are sprijinul ministrului Mediului, deci un posibil impediment a fost, deja, înlăturat.

”O oază de verdeață”

Am stabilit cu domnul primar că în cursul lunii iunie, cu ajutorul Consiliului Județean și al Prefecturii, vor depune la Guvern un proiect de Hotărâre de Guvern prin care vor solicita preluarea în administrarea Primăriei în domeniul public al Primăriei, suprafața de peste 20 de hectare care astăzi este în domeniul public al Statului, în administrarea Ministerului Energiei. Eu sunt pentru această predare și sunt pentru finanțarea unui plan de management pe termen lung a acestei zone unde cu siguranță trebuie făcută o ecologizare în partea de sus a acestei locații. Trebuie rezolvată de asemenea și problema socială de acolo. Dar odată aceste probleme rezolvate, va fi o perlă a orașului și prin programul PNRR, cât și prin AFM putem să finanțăm atât un plan de management, cât și investițiile ulterioare pentru amenajarea unei arii naturale protejate în Târgu Mureș”, a afirmat Tánczos Barna.

Primarul din Târgu Mureș, Soós Zoltán, se declară, și el, încântat de idee. Sunt 22 de hectare care au fost abandonate mai bine de 20 de ani. Dacă parcul ar deveni realitate, ar reprezenta un loc de relaxare pentru toată lumea. S-ar bucura locuitorii orașului, s-ar bucura turiștii veniți în zonă, ar fi o oază de verdeață pentru toată lumea.

În luna iulie va fi cerută predarea terenului către municipalitate.

spot_img
Latest news
știri