Nu mai puțin de 26 de vipere de stepă și 14 piei năpârlite au fost observate în rezervația Delta Dunării. Potrivit cercetătorilor de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării, acesta este un record, care a fost semnalat după o evaluare a două pătrate de probă din Rezervația Biosferei Delta Dunării. „Având în vedere abundenţa mare de vipere de aici se impune protejarea zonei.
Anumite zone din Deltă trebuie evitate
Habitatul viperei de stepă în Delta Dunării este reprezentat de zonele de stepă, zonele de sărătură şi dunele cu vegetaţie psamofilă, dar şi zone cu păduri rare pe nisipuri sau zone mai umede cu Juncus”, arată cei de la institut. Aceștia avertizează că plaja sălbatică Perişor-Periteaşca este zonă-tampon şi zonă economică, potrivit zonării Administraţiei RBDD, şi este preferată de mulţi turişti pentru băi de soare. Specialiștii transmit acestora că zona trebuie evitată, mai ales că accesul nu este unul facil, turiștii trebuie să închirieze bărci pentru a ajunge acolo.
Sezon de împerechere la început
De altfel, specialiștii au mai spus că viperele se află în perioada de împerechere, drept urmare trebuie evitate de către om. Mai ales că această specie veninoasă atacă dacă se simte ameninţată. Aceștia au mai spus și că viperele sunt răspândite în mai multe zone din sudul şi sud-estul Europei, inclusiv în câteva zone din România, în zona de sud-vest şi în cea de sud-est. Aceste târâtoare se hrănesc cu mamifere mici, şopârle, broaşte sau păsări. Printre altele, viperele se găsesc în 22 de parcuri natural din România, între care se numără și Parcul Național Defileul Jiului, dar și alte parcuri din județele Hunedoara și Gorj.