Țările membre ale Uniunii Europene și-au dat aprobarea finală pentru legea care va obliga producătorii de camioane și autobuze să reducă drastic emisiile de carbon ale autovehiculelor lor.
Această nouă măsură ce va trebui implementată până în 2040, relatează Reuters, citat de HotNews.
Legea va forța producătorii să taie cu 90% emisiile de dioxid de carbon ale noilor vehicule pe care le produc, termenul de implementare fiind finele deceniului următor
Asta va însemna că producătorii vor fi nevoiți să vândă în UE în marte parte camioane electrice și modele cu motoare pe bază de hidrogen.
Majoritatea camioanelor folosite în prezent de transportatorii din Europa folosesc motorină, care produce gaze cu efect de seră și poluanți ai aerului asociați unor boli respiratorii și cancerului la plămâni.
Potrivit estimărilor oficiale, camioanele și alte autovehicule grele sunt responsabile de un sfert din emisiile de carbon ale autoturismelor ce circulă pe drumurile din Europa.
Producătorii de camioane vor fi de asemenea nevoiți să reducă până în 2030 emisiile de carbon ale flotelor lor cu 45%, o țintă peste obiectivul de 30% convenit anterior
Până în 2035 obiectivul este o reducere cu 65% a emisiilor de carbon. În plus, începând cu 2030 90% din noile autobuze urbane vândute în UE vor trebui să aibă zero emisii.
Până în 2035 toate autobuzele vor trebui înlocuite cu unele care nu emit dioxid de carbon.
Asociația Producătorilor Europeni de Automobile (ACEA) a descris obiectivele UE ca fiind cele mai ambițioase din lume și a afirmat că ele vor putea fi atinse doar dacă guvernele din țările membre vor construi rapid zeci de mii de stații de încărcare pentru autovehiculele electrice.