Ritmul de defrişare a încetinit în toate macrosistemele (biomuri) din Brazilia în 2024 pentru prima dată în ultimii şase ani, scrie G4 Media.
Prin urmare, se înregistrează o evoluţie încurajatoare cu doar câteva luni înainte ca ţara sud-americană să găzduiască COP30, conferinţa pentru climă organizată de ONU, informează agenția de știri AFP, citată de Agerpres.
Defrișările din Brazilia, în scădere semnificativă în 2024
Brazilia a înregistrat o scădere de 32.4% a defrișărilor în 2024, ajungând la 1.24 milioane de hectare, cel mai mic nivel din ultimii ani, potrivit rețelei MapBiomas.
Este pentru prima dată când toate biomurile țării au fost vizate de această reducere, inclusiv Amazonia, Cerrado și Pantanal.
Raportul aduce un sprijin important pentru Guvernul Lula, care s-a angajat să elimine defrișările ilegale până în 2030.
Țara sud-americană continuă să piardă păduri într-un ritm alarmant, în ciuda progreselor recente
Totuși, ritmul actual rămâne alarmant: peste 3.400 de hectare sunt pierdute zilnic, dintre care 1.035 doar în Amazonia – echivalentul a șapte arbori tăiați pe secundă.
Între 2019 și 2024, țara a pierdut 9.88 milioane de hectare de pădure, în mare parte din cauza agriculturii, responsabilă pentru 97% din defrișări.
Zonele protejate și terenurile comunităților autohtone au înregistrat însă progrese, două treimi dintre acestea fiind scutite de defrișări în 2024.
Guvernul speră ca summitul climatic COP30, ce va avea loc în noiembrie la Belem, să consolideze eforturile climatice ale Braziliei, mai punctează sursa citată.