Mai multe dispozitive de comunicații ascunse au fost identificate în unele invertoare de proveniență chineză, utilizate în centrale fotovoltaice și eoliene, inclusiv pe teritoriul Europei.
Potrivit Reuters, citat de News.ro, aceste componente ar putea fi activate coordonat pentru a perturba funcționarea rețelelor electrice, existând riscul producerii unor pene de curent de amploare.
Invertoarele reprezintă elemente-cheie ale infrastructurii de energie regenerabilă, având rolul de a converti curentul continuu generat de panouri solare și turbine eoliene în curent alternativ.
Ele sunt de asemenea prezente în baterii, pompe de căldură și stații de încărcare pentru vehicule electrice, scrie Digi 24.
Cele mai multe sunt fabricate în China și sunt proiectate astfel încât să permită actualizări și operațiuni de mentenanță de la distanță.
Dispozitivele chinezești de comunicații ocolesc firewall-urile și pun în pericol securitatea energetică a Europei
Companiile care operează cu acestea au, de obicei, instalate sisteme firewall pentru a bloca comunicațiile neautorizate, însă, în urma celor mai recente verificări, există îngrijorări că dispozitivele ar putea ocoli firewall-urile, ceea ce ar putea genera consecințe catastrofale.
Informațiile au fost oferite pentru Reuters de la două persoane familiarizate cu situația, ce au ales să vorbească sub protecția anonimatului pentru a putea oferi detalii. Invertoarele fabricate în China au un rol major în infrastructura de energie solară din Europa, ceea ce ridică probleme de securitate și mai mari.
European Solar Manufacturing Council estimează că peste 200 GW din capacitatea europeană de energie solară sunt conectați la invertoare fabricate în China (echivalentul a peste 200 de centrale nucleare).
Toate acestea în condițiile în care experții avertizează că numai controlul a 3 până la 4 GW de energie ar putea perturba semnificativ aprovizionarea cu energie electrică a Europei.
Lituania blochează accesul Chinei la infrastructura energetică, iar Marea Britanie revizuiește utilizarea tehnologiei provenite din China
Lituania a adoptat în noiembrie o lege care blochează accesul Chinei de la distanță la instalațiile solare, eoliene și de baterii mai mari.
Autoritățile intenționează să extindă această măsură și la sistemele mai mici, mai transmite sursa citată.
În Marea Britanie, guvernul revizuiește utilizarea tehnologiei chinezești în domeniul energiei regenerabile, inclusiv a invertoarelor, potrivit unei persoane familiarizate cu subiectul.